Belarus’taki krizde muhalif lider Tikhanovskaya’nın AB’den “seçim sonuçlarını tanımaması” yönündeki talebi karşılık buldu. AB liderleri ülkede yeni seçim istedi.Seçimlerin yenilenmesini kabul eden Lukaşenko, muhalefetin ‘AB ve NATO’ya katılalım’ çağrılarına, “Bunu yaparsak ülkemizi yok ederiz” yanıtı verdi.

Muhalif lider yardım istedi, Lukaşenko rest çekti: AB’den Belarus’a yaptırım

Dış Haberler Servisi

muhalif-lider-yardim-istedi-lukasenko-rest-cekti-ab-den-belarus-a-yaptirim-770844-1.Belarus’ta seçimleri yüzde 80 oy oranıyla kazanan Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı yapılan protesto gösterileri ve iş bırakma eylemleri ülke genelinde devam ederken, Litvanya’ya kaçan muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, Avrupa Birliği’ne (AB) “seçim sonuçlarını tanımaması” yönünde çağrı yaptı.

Belarus’taki gelişmeleri değerlendirmek için “acil” toplanan Avrupalı liderler ise Belarus yönetimine yönelik yeni yaptırım kararları aldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Belarus halkının desteklenmesi için 53 milyon euroluk kaynak tahsis edeceğini açıkladı.

YAPTIRIM UYGULANACAK

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, video konferansla liderlerin yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, protestoculara karşı işlenen “şok edici ve kabul edilemez” eylemlerden sorumlu olmakla suçlanan Belaruslu yetkililere yaptırımlar uygulanacağını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptırımların “Belarus halkına zarar vermeden” uygulanacağını söylerken başka detay vermedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de “Belarus’ta seçimler özgür şekilde ve adil yapılmadı. O nedenle AB ülkeleri olarak seçim sonuçlarını tanımıyoruz” dedi.

Söz konusu toplantı öncesinde bir video paylaşan Tikhanovskaya, “Lukaşenko, bizim ve tüm dünyanın gözünde meşruluğunu kaybetti” demişti.

Muhalif lider, ayrıca 35 kişiden oluşan bir ‘koordinasyon kurulu’ oluşturulduğunu belirterek, “İktidarın barışçıl biçimde devredilmesine katkı sağlamak amacıyla Belarus Ulusal Koordinasyon Konseyi kurulması girişiminde bulundum. Konsey, uluslararası gözlemcilerin katılımıyla yeni, adil ve demokratik başkanlık seçimlerini derhal ilan edecek” duyurusu yapmıştı.

‘SOVYETLER’ HATIRLATMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Belarus’ta yaşananlarla ilgili Rossiya-1 kanalına açıklamalarda bulundu. Lavrov, “Dış aktörlerin Belarusla ilgili tavrı eski Sovyet bölgesine yönelik bir mücadelenin ürünü. Bu mücadeleyi Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra gördük, bunun son örneği Ukrayna. Belarus’ta seçimler elbette ideal değildi. Vatandaşlarla diyalog kurmaya çalışan Belarus yönetimi de bunu kabul ediyor. Belarus halkının dirayetiyle mevcut durumu kendi başına çözebileceğine inanıyorum” dedi.

AB VE NATO’YA KARŞI ÇIKTI

Belarus Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantının ardından halka seslenen Lukaşenko ise ülkelerden gelen eleştirilere tepki göstermiş, “Son zamanlarda Belarus’un nerede bulunduğunu bilmeyen ülkelerin yöneticileri de dahil olmak üzere Batılı ülkelerin temsilcileri sürekli konuşuyor” demişti.

Muhalefetin AB ve NATO’ya katılma çağrılarına da yanıt veren Lukaşenko, “Ukrayna’da demokrasi sanırım yaklaşık 10 yıl önce tesis edildi. Ancak hiç kimse onları AB’ye de NATO’ya da almadı. Bizi ise hiç beklemiyorlar. Bunu yaparsak ülkemizi yok ederiz” açıklaması yapmıştı.

Lukaşenko en son Minsk Tekerlekli Traktör Fabrikası’nda grev yapan ve kendisini istifaya çağıran işçilere hitap ettiği konuşmasında, seçimlerin yenilenmesini kabul ettiğini ancak bir ya da iki yıl içinde görevi bırakabileceğini ve yeni Anayasa kabul edilmeden önce bunu yapmasının mümkün olmayacağını söylemişti.