Adaletin kırıntısı dahi kalmazken iktidarın sopasına dönüşen yargı sadece toplumsal muhalefeti susturmak için var. 24 saatte yaşananlar adaletsizliği bir kez daha gösterdi

Muhalif olana yargı kuşatması

Haber Merkezi

AKP iktidarında muhaliflere yönelik davalar ile cezalar son bulmuyor. Son 24 saatte ÇHD’li avukatlardan
İBB Başkanı’na kadar birçok kişi hâkim karşısına çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı dava 14 Aralık’a ertelendi.

İMAMOĞLU HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Kartal’daki Anadolu Adliyesi 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Kartal Kaymakamlığı, duruşma nedeniyle -Neyzen Tevfik Meydanı dışında- ilçe genelinde toplanma yasağı ilan etti. Bu yasak, daha önce yalnızca ‘adliye çevresi’ için getirilmişti. Yüzlerce CHP’li sabahın erken saatlerinde Adliye önünde toplanmaya başladı. Önceki duruşmalarda CHP’lilerin toplandığı otopark alanı da kapatıldı. Duruşma salonunda oluşan yoğunluk ve tartışmalar nedeniyle duruşma yarım saat geç başladı.

REDDİ HÂKİM TALEBİ

Mütalaasını mahkemeye sunan Savcı, diğer tanıkların dinlenmesini talep etti. Hâkim, davaya bir yararı olmayacağını belirterek savcının talebini ve avukatların tanıkların zorla getirilmesi talebini reddetti. Avukatlar, hâkimin tarafsız olduğuna inanmadıklarını belirterek reddi hâkim talebinde bulundu. Hâkim, avukatların reddi hâkim talebini reddetti.

Duruşma öncesi adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. (Fotoğraf: BirGün)Duruşma öncesi adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. (Fotoğraf: BirGün)

SAVCI CEZA İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, İmamoğlu’nun ceza almasını talep etti. Ayrıca, siyasi yasak talep edildi. Hâkim duruşmayı, 25 Kasım 2022 tarihine ertelemek istedi. Ancak avukatlar karşı çıktı. Duruşma, 14 Aralık 2022 günü saat 11.30’a ertelendi.

***

muhalif-olana-yargi-kusatmasi-1086883-1.

DAVADA CEZA NE ANLAMA GELİYOR?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede İmamoğlu hakkında 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ve “siyasi yasak” talep ediliyor. Davanın eski hâkiminin “İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek, onu siyasi yasaklı hale getirmem telkin edildi” dediği iddiası gündemdeki yerini korurken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davanın üçüncü duruşması Kartal’daki Anadolu Adliyesi 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Olası bir ceza çıkması halinde İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı’nı bırakması gerekiyor. İBB Meclisi’nde AKP çoğunluğu nedeniyle İBB Başkanlık koltuğunun AKP’ye geçmesi ve CHP’nin de elindeki en büyük belediyeyi kaybetmesi anlamına geliyor.

***

İMAMOĞLU AFİŞLERİ İÇİN TOPLATILMA İDDİASI

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, partisinin Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davayla ilgili İstanbul’da astığı "Fos çıktı" afişlerinin toplatılması için yargıya "talimat verildiğini" öne sürdü. Bir polis ile arasında geçtiğini belirttiği WhatsApp yazışmalarını Twitter’dan paylaşan Bakan, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’a seslenerek, "Az önce polis kardeşlerimiz CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın hazırladığı afişler ile ilgili bu yazışmayı gönderdi. ‘Sayın vekilim, biz devletin polisiyiz, AKP’nin polisi değiliz. Bu koşullarda nasıl polislik yapacağız? Talimat ile mahkeme kararı mı alınır, teşkilat rahatsız’ diyorlar. İstanbul İl Emniyet Müdürü bunu açıklamak zorundasın. AKP İl Başkanı gibi davranmak istiyorsan üzerindeki üniformayı çıkart. Eğer bu afişlerle ilgili bir toplatma kararı çıkarsa, bu yargıya talimat verilmiş demektir. Toplatmak istedikleri afişi şimdi sadece İstanbul değil tüm Türkiye görecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın yanındayız. İddialar FOS ÇIKTI #İstanbulYargılanıyor" ifadelerini kullandı. CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın kentteki bilboardlara astığı afişlerden ilkinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iptal edilen İstanbul seçimleri için söylediği "Hayatımda bu kadar şaibeli bir seçimi ilk kez görüyorum" sözleri ve "31 Mart davasındaki bütün sanıklar beraat etti. Bu iddialar fos çıktı" ifadeleri yer alıyor.İkinci afişte ise yine Soylu’nun İmamoğlu’na yönelik "Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum" sözleri ile "Ahmak davasındaki iddialar da fos çıkacak" deniyor.

muhalif-olana-yargi-kusatmasi-1086880-1.

***

DAVA BİTMEDEN SUÇ DUYURUSU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca, İmamoğlu’nun yargılandığı dava ve CHP’nin bilboardlara astığı ‘Fos çıktı’ afişleriyle ilgili açıklama yaptı. Kızılca, İçişleri Bakanı Soylu’nun, Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davada taraf olmadığını beliterek, "Bu dava açıldıktan sonra yargılamayı ve mahkemeyi etkilemeye yönelik hukuka aykırı bir strateji uygulamaya konulmuş, adliye içinde ve dışında kalabalık toplama, duruşma salonunda mahkemeyi etkilemeye yönelik provokatif davranışlarda bulunma, çarpıtma bilgilerle yazılar yazdırma, dezenformasyon içerikli haberler yaptırma, gelinen aşamada bilboardlara gerçeğe aykırı bilgi, hakaret ve iftira içerikli afişlerin asılması gibi hukuksuz yöntemlere başvurulmuştur. Dava açıldıktan sonra yaptığı savunmada, Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret suçundan kurtulmak ve/veya daha az ceza almak amacıyla savunma taktiği olarak soruşturma aşamasında vermiş olduğu savunmadan farklı olarak bu kez İçişleri Bakanı olan müvekkilimi kastettiğini beyan etmiş ve duruşma sırasında müvekkilimin kişilik haklarına saldırıda bulunmuştur. Bunun üzerine Ekrem İmamoğlu hakkında tarafımızdan suç duyurusunda bulunulmuş olup, soruşturma halen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

***

Çizim: Murat BaşolÇizim: Murat Başol

AVUKATLARA CEZA YAĞDI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve derneğin üyesi 21 avukatın "DHKP/C üyesi ve yöneticisi oldukları" suçlamasıyla yargılandığı davada karar açıklandı.

Kozağaçlı için "örgüt üyeliği"nden 12 yıl ceza ve "propaganda"dan ceza verilirken, tutukluluk haline devam kararı verildi. Tutuklu yargılanan isimlerden Oya Aslan’a "örgüt üyeliği"nden 10 yıl 6 ay ceza ve tutukluluk halinin devamına, Barkın Timtik’e "örgüt üyeliği"nden 12 yıl ceza ve "propaganda"dan, "direnme suçu"ndan ceza ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik hakkında "düşme" kararı verildi. Şükriye Erden hakkında propaganda suçundan ceza ve ayrı ayrı hükmün açıklanmasının geri bırakılması; Özgür Yılmaz hakkında propaganda suçundan ceza; Naciye Demir hakkında propaganda suçundan ceza ve ayrı ayrı hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları verildi.

Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serhan Arıkanoğlu, Sevgi Özer Sönmez için "örgüt üyeliği"nden 6 yıl 3 ay ceza; Gülbin Aydın’a "örgüt üyeliği"nden 6 yıl 3 ay ve "propaganda"dan ceza ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması; Güçlü Sevimli’ye "örgüt üyeliği"nden 6 yıl 3 ay ceza ve "propaganda"dan ceza, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı için "örgüt üyeliği"nden ceza ve "propaganda"dan ceza ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.