Lukaşenko’ya karşı eylemlerine devam eden muhaliflere yönelik baskı sürüyor. İş bırakan işçiler ise ‘işsiz kalmak’ ile tehdit edilirken aynı zamanda ülkedeki onlarca haber sitesine erişim engeli uygulanıyor.

Muhaliflere baskı artıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan seçimlerin ardından Aleksandr Lukaşenko iktidarına karşı seçimlerin yenilenmesi talebiyle düzenlenen protestolar sürerken muhaliflere yönelik gözaltı, tehdit ve sansür de artarak devam ediyor. Başkent Minsk'te eylemler sürerken bir kişi "eylemleri organize etmek" ile suçlanarak gözaltına alındı.

Belarus İçişleri Bakanlığı ismi açıklanmayan kişinin, protestocuları eyleme teşvik ettiğini ve eylemlere katılmaları için para ödediğini iddia etti. Açıklamada, şahsın "suç üstü" yakalandığı öne sürülerek, "Koordinatör, şehir merkezinde bir kişiye eylemlere katılması için ödeme yaptı" ifadelerine yer verildi.

ERİŞİM ENGELİ

Ülkede protestolar hakkında haber yapan 50'den fazla haber sitesine de erişimi engeli getirildi. Belarus Gazeteciler Derneği, ABD tarafından finanse edilen Radio Liberty ve Polonya destekli TV kanalı Belsat'ın sitelerinin de yer aldığı söz konusu sitelerin kapatıldığını duyurdu. İki bağımsız gazete Narodnaya Volya ve Komsomolskaya Pravda'nın da basımları durdurulmuştu.

'İŞTEN ATARIZ'

Protestolara 'iş bırakma eylemi' ile katılan işçiler ise 'işten atılma' tehdidiyle karşı karşıya. Lukaşenko önceki gün basına yaptığı açıklamada, işçilerin protestoya katıldığı fabrikaları kapatma tehdidinde bulunarak, "Eğer bir fabrika çalışmıyorsa, o zaman bugünden itibaren kapısına kilit vuralım. İnsanlar sakinleşsin, daha sonra kimin işine devam edeceğine biz karar veririz" ifadelerini kullandı.

NATO KRİZİ

Lukaşenko aynı zamanda ülke sınırlarına NATO sevkiyatı yapıldığı yönündeki iddiası sürdürüyor. NATO’ya ait F-16’ların ülke sınırlarına yakın yerlere konuşlandırıldığını söyleyen Lukaşenko, "Bizde huzursuzluk çıkınca aktif eylemlere geçtiler. Tüm ordu birlikleri hareket geçirildi, biz bunu görüyor ve anlıyoruz. Bu yüzden ordunun savaşa tam hazır duruma getirilmesi emrini verdim” açıklaması yaptı.

Lukaşenko'nun bu iddiasına ise NATO'dan yalanlama geldi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "NATO'nun bölgede askeri takviye çalışması bulunmuyor. Duruşumuz kesinlikle savunmaya yöneliktir. Tetikteyiz ve herhangi bir saldırıyı caydırmaya, müttefiklerimizi savunmaya hazırız. Minsk yönetimini temel haklara saygı duymaya davet ediyoruz" diye konuştu.