Muhaliflere baskıda yeni yöntem: Sosyal medya kumpası!

HABER MERKEZİ

Türkiye’de “Subliminal mesaj” gibi akla ziyan suçlamalara kadar vardırılan muhaliflere yönelik baskı yöntemlerine son dönemde bir yenisinin daha eklendiğine dair dikkat çekici emareler mevcut. Twitter üzerinden AkTroll olarak bilinen hesaplar aracılığıyla dolaşıma sokulan bazı provokasyon paylaşımları iktidara muhalif isimlerin üzerine yıkılmaya çalışılıyor. Bunun en somut son örneği ise ÖDP MYK üyesi Onur Kılıç’ın sahte bir provokasyon hesabından sorumlu tutularak gözaltına alınması oldu.

Söz konusu ‘yeni yöntem’de muhalif isimler kendileri tarafından paylaşılmayan sahte mesajlar üzerinden hedef gösteriliyor ya da kullanmadıkları provokasyon hesaplarından sorumlu tutuluyor.

Onur Kılıç’a kumpas
ÖDP MYK üyesi Onur Kılıç, 5 gün önce bu yöntem üzerinden gözaltına alındı. “Halk Savaşı Türkiye” adlı, Gençlik Muhalefeti’nin logosunu kullanan ve suikast gibi provokasyon mesajları atan bir hesaptan sorumlu tutulan Onur Kılıç’a emniyet sorgusunda “Bu hesap sizin mi?” benzeri bir soru dahi sorulmadı. Emniyet, hesabı Onur Kılıç’ın kullandığını baştan kabul eder biçimde ifade işlemini gerçekleştirdi. Ne var ki söz konusu provokasyon hesabı açılmasının hemen ardından Gençlik Muhalefeti’nin resmi Twitter hesabı tarafından, “Halk Savaşı Türkiye” isimli Twitter hesabıyla bir ilgilerinin bulunmadığını duyurmuş, Onur Kılıç da bu duyuruyu kendi hesabından paylaşmıştı.

Hoş ve Hakan için sahte mesaj
Gazeteci Mustafa Hoş ve Ahmet Hakan da yazmadıkları iletiler üzerinden hedef gösterilen isimlerden. Geçen haftalarda Mustafa Hoş hakkında, “AKP polisi yürüyüşe İstanbul’daki müdahalesiyle birkaç insan öldürür. Ha kötü mü olur? Olmaz bence, insanlar uyanır, katılım artar” şeklinde bir tweet attığına dair ekran görüntüsü dolaşıma sokuldu. Ahmet Hakan’ın ise 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi “Darbe girişimi var. Can güvenliği açısından herkes evinde kalsın. Sokağa çağıranlara da kulak asmayın” paylaşımı yaptığı öne sürüldü.

Sahte hesaptan sorumlu tutuldu
BirGün editörlerinden Uğur Koç ise, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Adalet Yürüyüşçülerini tehdit eden bir Twitter hesabının mesajı üzerinden AkTrollerin saldırısına uğradı. Bir Twitter kullanıcısının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü sırasında terlemiş olduğunu gösteren fotoğrafını paylaşması üzerine @kisilikli kullanıcı adlı bir troll hesap, “İstanbul’da daha çok terleteceğiz” mesajıyla silah fotoğrafı paylaşarak Kılıçdaroğlu’nu tehdit etti. Editörümüz Uğur Koç’un bu tehdidi İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabını etiketleyerek paylaşmasının hemen ardından ise troll saldırısı başladı. İçişleri Bakanlığı hesabının AkTroller tarafından kontrol edildiğini akla getiren saldırıda Kılıçdaroğlu’nu tehdit eden hesabın BirGün editörü Koç tarafından kontrol edildiği iddia edilerek emniyete ve İçişleri Bakanlığı’na şikayet tweetleri atıldı.

‘Muhbir vatandaş’ devrede
Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Hakan Gülseven’in geçen günlerde gözaltına alınmasının nedeni de sosyal medya paylaşımlarıydı. Gülseven, sosyal medya paylaşımlarının ve yazılarının bir ‘muhbir vatandaş’ tarafından savcılığa ihbar edilmesi üzerine gözaltına alınmıştı.