Muharrem İnce, Kürtçenin okullarda öğretilebileceğini, parti liderliği belki ama cumhurbaşkanlığı hayalinde bile yokken partisinin grup başkan vekili olarak dile getirmişti. Konuyu bugün gündeme getirmemin iki nedeni var: Biri, FOX Ankara Haber Müdürü Tülay Öçten’in “Kürtlerin anadilinde eğitim talebi var” sorusuna “benim bir fikrim var bu konuda ama konuyu eğitimciler tartışmalı” yanıtı üzerine, Doğan Şentürk’ün yanıtsız kalan “siz aynı zamanda bir öğretmensiniz, sizin görüşünüz nedir” sorusuna Öğretmen Muharrem İnce’den sekiz yıl önce aldığım yanıtı sizinle paylaşmak.

İkincisi, samimiyetle çözeceğini söylediği Kürt Sorunu’na yaklaşımındaki samimiyetini görmek. İnce’nin, Kürt Sorunu’nun çözümüne ilişkin adaylık sonrası açıklamalarındaki samimiyeti haklı olarak sorgulanıyor. HDP milletvekillerini hedef alan dokunulmazlıkların kaldırılması oylamasında ret oyu kullanmış olmasını yeterli bulanlar kadar, açıklamalarını taktiksel bulanlar da var. Kürtler temkinli bir samimiyet görüyor İnce’de. Fakat bana göre, “Kürt Açılımı” ile parlamentoya sıçrayan “anadilinde eğitim” tartışmasına CHP’nin katılmaktan çekindiği bir dönemde partisinin grup başkanvekili ve bir öğretmen olarak Muharrem İnce’nin tartışmaya pozitif yönde dâhil olması bugünkünden daha anlamlı. İnce, genel başkanlık yarışında destekleyicisi olan ve hatta temsil ettiği düşünülen “ulusalcı” CHP’lilere rağmen yapmıştı bu açıklamayı.
Muharrem İnce Kürtçenin okullarda öğretilebileceğini kendisiyle eğitim üzerine yaptığım 21 Aralık 2010’da BirGün’de yayımlanan tam sayfalık söyleşide dile getirdi. Bugün, bir adım daha önde görüyorum; Türkçenin eğitim dili olmasını tartışma dışı tutarak Kürtçe dahil tüm etnik dillerin öğretimin bir parçası olabileceğini savunuyor.

İnce o söyleşide, amacı piyasanın ihtiyacını karşılamak olmayan kamusal bir eğitimi savundu. Sorularımdan birine verdiği yanıt şöyleydi “Eğitimin temel bir insan hakkı olduğunu söylerken onun insanı özgürleştirmesini, kendi davranışlarının efendisi olmasını sağlamasını anlıyoruz. İnsanı özgürleştirmeyen, hayatı anlamlandırmada, ilişkilerinde davranışlarının efendisi haline getirmeyen bir eğitim, temel bir hak olamaz. Dolayısıyla eğitimin bireyi hayata hazırlaması onu özgür yurttaş haline getirmesi demektir. Bunu öteleyen, geride tutan bireye iş dünyasının gereksinim duyduğu becerileri kazandırmayı birincil amaç olarak benimsemek, ulusal eğitimin özgür yurttaş yetiştirme amacından uzaklaşılması, ondan taviz verilmesi demektir.” (Söyleşinin tamamı: www.unalozmen.com/?&Syf=22&Mkl=95732)
İnce, anadil öğretiminin pedagoglar tarafından tartışılıp karara bağlanacak bir eğitim sorunu olduğunu söylüyor. Bolu konuşmasında ise çözümü pedagojide aranacak sınavlar, müfredat, okul türleri gibi eğitimin problemlerini siyasi partilerin katılımıyla çözeceğini söyledi. Belli ki Muharrem İnce ülkenin bu can alıcı sorununu demokratik yöntemlerle çözmenin yollarını arıyor. Fakat siyasi olanı pedagojiyle, pedagojik olanı siyasetle çözmek çelişkinin ötesinde doğru bir yöntem değil. Doğrusu, siyasi partilerin de katıldığı fakat bilimselliği, laikliği ve demokratikliği tartışılamayacak, kararları bağlayıcı, ulusal bir eğitim kongresine havale etmek… Dil ve din eğitimi, eğitim kurumlarının örgütsel yapısı, finansmanı, öğretmen sorunu, eğitimin amaçları, eğitimde özelleştirme gibi her problem alanı siyasi olduğu kadar pedagojik, pedagojik olduğu kadar siyasi ulusal bir kongrede tartışılmalı.

Yetkilerini parlamentoya devredecek bir başkanın eğitim politikası ile bu denli yakından ilgilenmemin nedeni CHP’de Muharrem İnce dışında eğitimi dert edinen pek kimsenin bulunmamasıdır. CHP içinde bir ekipten söz ediliyor ama izlediğim kadarıyla onlar da halkın kaygısını paylaşacak, topluma anlamlı yanıtlar verecek hız ve kapasiteden yoksun. Yarın açıklanacak CHP seçim bildirgesinin eğitimle ilgili bölümünde, korkarım dinselleşen eğitime alternatifinin laik eğitim olduğu bile söylenemeyecek. Bana gelen bilgiler, muhafazakâr ortakları gücendirmeyecek bir dil kullanılacağı yönünde. Bu nedenle CHP’nin eğitim politikasına öğretmen Muharrem İnce’nin müdahil olmasını arzu ediyorum.