İlk iş olarak OHAL’i kaldıracağını yineleyen İnce: Bakanlar Kurulu’nu toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde kuracağım. Ekonomiyle ilgili kurumların özerkliğini sağlayacağız. Bağımsız, tarafsız yargı için yargıçlar cumhurbaşkanı salona girdiğinde ayağa kalkmayacak

Muharrem İnce, seçilmesi halinde ilk 100 günü anlattı: Özgür Türkiye’nin hayalini kuralım

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, seçilmesi durumunda ilk haftadan başlayıp 100’üncü güne kadar yapacaklarını tek tek anlattı. İlk iş olarak OHAL’i kaldıracağını belirten İnce, “Hemen ilk bir haftada OHAL’i kaldıracağım. İki Merkez Bankası özerk bir yapıya kavuşacak. Bakanlar Kurulu’nu toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde yapacağım. Bakanlar arasında liyakat esas olacak. Her kesimden insan olacak” dedi.

‘Telefonunuz dinlenmeyecek’
Hatay ve Antalya’da yurttaşlara seslenen İnce, vaatlerini şöyle sıraladı; “Terör örgütleriyle amansız bir mücadele edilecek. Passolig’i hemen kaldıracağım. Türkiye’nin Şam Büyükelçisi’ni hemen atayacağım. Suriye’nin toprak bütünlüğü esas olacak. Bağımsız, tarafsız, adil bir yargı için cumhurbaşkanı salona girdiğinde ayağa kalkmayacak yargıçlar arıyorum. 100 gün içinde 81 milyonun, sizlere şeref sözü, hiçbirinizin telefonu dinlenmeyecek. KHK ile işten atılan kardeşlerim. Hakkınızda bir dava açılmışsa dava sonucunu bekleyeceğiz; ama hakkında dava açılmamışsa, hemen işe iade edileceksin. Başta Kuleli Askeri Lisesi olmak üzere kapatılan askeri kurumları hemen açacağım.”

Medya, cemevleri, ekonomi, eğitim
Medya ile ilgili yasalar çıkaracaklarını ve ‘yandaşlığa geçit vermeyeceklerini de aktaran İnce, şöyle devam etti; “Cemevlerinin statüsünü 100 gün içinde ibadethane olarak değiştireceğiz. Kamuda yükselmenin kurallarını koyacağız. Kimse senin mezhebine, cinsiyetine bakmayacak. 3600 ek göstergeyi vereceğiz. Ekonomiyle ilgili kurumların özerkliğini sağlayacağız. AB ile müzakereleri hızlandıracağız. Bölünen bütün üniversiteleri birleştireceğiz. Hiçbir okulda ücret alınmayacak. Sınavlara ücretle girilmeyecek. 24 Kasım’da her öğretmene bir maaş ikramiye vereceğiz. 24 Haziran’dan sonra mülakatı kaldıracağız. Çiftçinin mazotu 3 lira olacak. En düşük emekli maaşı 1.500 TL olacak. 100 gün içinde çocuk bezindeki KDV inecek. Engelli kardeşim, 100 gün içinde Marmaris’teki yazlık sarayda tatil yapmaya başlayacaksınız.”


‘Din eğitimi devletin işi değil’
Seçilmesi durumunda din eğitiminde değişiklik yapacaklarını belirten Muharrem İnce, “Dindar nesil yetiştirmek ailenin işidir. Buna karşı değilim; ama buna aile karar verir. Ben değil, devlet değil. İsteyene istediği kadar, istemeyene yok. Böyle düzenleyeceğiz. Sizin çocuklarınıza ben güzel hayaller kurduracağım. Sizin çocuklarınıza matematik öğreteceğiz, yabancı dil öğreteceğiz, ‘nitelikli- niteliksiz’ okul ayrımını kaldıracağız. Veliler size sesleniyorum; bu aldatmacaya bir son verelim. Hep birlikte 24 Haziran’da özgür bir Türkiye’nin hayalini kuralım” diye konuştu.