Saray ve AKP'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası muhbirliği özendiren açıklamalarının sonuçları bütçe harcamalarına yansıdı. Geçen yıla göre şimdiden 1 milyon TL daha fazla olan ihbar ödülleri, 11 ayın sonunda 2 milyon 413 bin TL'ye ulaştı

Muhbirlere 2.5 milyon ödül

NURCAN GÖKDEMİR
nurcangokdemir@birgun.net
@nurcangokdemir

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sanayicilerden muhtarlara kadar her kesime, kapalı salon toplantılarından mitinglere kadar her zeminde seslendirdiği ‘’FETÖ’cüleri ihbar edin’’ çağrılarının sonuçları bütçe rakamlarına yansıyor. Eylül ayında zirveye çıkan harcamalarla 11 ayın sonunda kamu personeli olmayanlara yapılan ödül ikramiye ve benzeri ödemeler geçen yılın 1 milyon TL üzerine çıktı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün her ay yayımladığı Genel Bütçe Giderleri ay içi gerçekleşme rakamlarına göre, Kasım ayı sonunda muhbirlere 2 milyon 413 bin TL ödeme yapıldı. Ocak ayında sıfır olan bu harcama kaleminden, Şubat ayında 50 bin, Mart’ta 56 bin, Nisan’da 242 bin, Mayıs’ta 285 bin, Haziran’da 166 bin, Temmuz’da 96 bin, Ağustos ayında 22 bin lira ödül ve ikramiye ödemesi yapıldı. Ağustos ayında ise bu ödemeler 905 bin liraya fırladı, Eylül’de 189 bin liraya gerilerken Kasım ayındaki ödeme tutarı 402 bin lira oldu. Bu ödemelerle 2016’nın 11 ayında muhbirlere yapılan ödeme tutarı 2015 ödemelerinin 1 milyon lira üzerinde gerçekleşti.

2015’te bütçenin bu kaleminden 1 milyon 409 bin TL ödeme yapılmıştı. Önceki yıllarda da ödemeler 1 milyonun hemen üzerinde gerçekleşiyordu.

Kamudakilerinödülü azaldı

Daha çok emniyet görevlileri, gümrük görevlileri gibi kamu personelinin yararlandığı ödül ve ikramiye tutarı da 11 ayın sonunda 23 milyon 486 bin lira oldu. Yasadışı mal yakalayan kamu görevlilerinin aldığı ödüller bu yıl, geçen yıllara göre geriledi. 2015’te 66 milyon, 2014’te 56.5 milyon, 2013’te 47 milyon lira ödül ve ikramiye dağıtılırken bu yıl bu tutar üç yıl öncesinden daha az olacak gibi görünüyor.

4 milyon lirayakadar ödül

Hükümet’in 2015 yılında ‘’Terörle Mücadele Kanunu" kapsamına giren suçlarla ilgili faillerin yakalanmasına yardımcı olanlara, yerlerini veya kimliklerini bildirenlere para ödülü verilmesine ilişkin yasalaştırdığı düzenleme FETÖ’cü ihbarlarında etkili oldu.

Ergenekon döneminde kullanılan ‘’Gizli tanıklık’’tan sonra 15 Temmuz sonrası da ‘’Gizli ihbarcılık’’ın yolu açıldı. Tepkiler üzerine imzasız ihbar mektuplarının dikkate alınmayacağı açıklansa da uygulamada tam tersi uygulamalar süreklilik kazandı.

Ödül Komisyonu tarafından belirlenecek ödül miktarı 200 bin lira olarak sınırlandı. Ancak failin üst düzey yönetici olması veya aydınlatılacak suçun toplumda oluşturduğu infial ve etkiye göre, ödülün miktarının, Ödül Komisyonu'nun önerisi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile 20 katı olan 4 milyon liraya kadar arttırılmasının da yolu açıldı.