Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporuna göre mühendislerin en ciddi sorunlarından birisi işsizlik. Elektrik mühendisleri arasındaki işsizlik oranı yüzde 12,6 iken 1990 sonrası doğumlularda yüzde 23,6’ya çıkıyor.

Mühendislerin sorunu işsizlik

HABER MERKEZİ

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO), salgın döneminde elektrik mühendislerinin sorunlarına yönelik yaptığı ankete göre en ciddi sorunlardan birisi giderek artmakta olan işsizlik. Bun göre elektrik mühendislerinin yüzde 12,6’sı işsiz. Ayrıca salgın döneminde elektrik mühendislerinin yüzde 6,5’i ücretsiz izne çıkarılırken kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılanların oranı ise yüzde 21,3 oldu. EMO, 20 bin üyesinden 4 bin 126’sının katılımı ile anket yöntemiyle bir Covid-19 raporu hazırladı.

Rapora göre elektrik mühendislerinin en büyük sorunlarından birisinin işsizlik olduğu ortaya çıktı. Rapora göre EMO üyelerinin yüzde 61,23’ü ücretli, yüzde 12,6’sı işsiz. Mühendislerin toplamda 73,83’ü kendi konumunu ücretli çalışan mühendis olarak tanımlıyor. EMO üyelerinin sadece yüzde 8,87’lik bir kesimi kendi işinin sahibi ya da işveren konumunda. Öte yandan raporda “Meslek dışı iş yapma oranının işveren ya da kendi işini yapan üyelerde daha da yükseldiği görülmektedir” ifadeleri yer aldı. Rapora göre emekli elektrik mühendislerinin yüzde 21,6’sı çalışmaya devam ediyor. Bu mühendisler çalışmaya devam etme nedeni olarak emekli maaşlarının yetersizliğini gösteriyor.

Raporda mühendislerin istihdam talebine değinilerek şu ifadelere yer verildi: “Mühendislik mezunlarının sayısı artarak devam ederken her alanda istihdam talebi çok yakıcı bir hale gelmiş görünüyor. İstihdam talepleri ve iş arayışları çok çeşitli şekillerde yürütülüyor. En sık karşılaşılanlar ise sosyal medya çalışmaları ve yazışma grupları üzerinden yürütülen iş başvuruları olduğunu izliyoruz.” Raporda mühendislerin beklentileri ise şu şekilde yer aldı: “Yeni mezun üyeden, iş yaşamı konusunda deneyimli üyelerimize kadar hemen hemen her yaş aralığındaki üyemizin çeşitli alanlarda eğitim beklentisi içinde olduğu görülüyor. Üyelerimizin yüzde 20,39’u gerek işsizlik gerekse de iş yaşamında destek beklentisi içinde olduğunu ifade ediyor.”

muhendislerin-sorunu-issizlik-880139-1.