Muhteşem geri dönüş

Sultanlar Ligi’nin 18. haftası 2 İstanbul derbisine sahne oldu ve bunlardan Fenerbahçe - Türk Hava Yolları derbisi nefes keserken, Marcello Abbondanza’nın takımı 2-0 geriden geldiği maçta rakibini mağlup ederek harika bir galibiyet aldı.

Kadın Voleybol Ligi’nde zirvede her hafta önemli değişiklikler yaşanmaya devam ediyor. Haftanın en çok beklenen 2 mücadelesi İstanbul takımlarını karşı karşıya getiren derbilerdi. Eczacıbaşı, bu sezon hem ligde hem de kupada mağlup olduğu Galatasaray’ı evinde konuk ederken, Türk Hava Yolları ligin ilk yarısında 3-0 gibi çarpıcı bir sonuçla geçtiği Fenerbahçe deplasmanına gidiyordu. Bu yazıyı Bolu’da oynanacak haftanın son maçı Bolu Belediye – Vakıfbank maçından önce ele alıyoruz.


Aslı Kalaç ve Orthmann’ın Damgası

Fenerbahçe – THY maçının daha ilk setinde, konuk takımın rakibini bir hayli zorlayacağı ve maçı sonuna kadar bırakmayacağı sinyalleri vardı. İlk setin sonunda durum 19-16 iken hücum şansını da ele geçirdiler, fakat Arina’nın 3 metre çizgisinin gerisinden yaptığı orta hücumu, arka alanda Şeyma Ercan karşılayamadığında Fenerbahçe’nin sete ortak olma yolculuğu da başlamıştı. Arina 2 set sayısının ilkinde paralele vurduğu topta blokla durdurulduktan sonra ikinci şansta çaprazı bulmayı başardı ve ev sahibi seti 25-23 kazandı. Bu sette iki takım da o kadar az mükemmel servis karşılayabildiler ki, voleybol kalitesinin de çok yüksek olduğunu söyleyemeyeceğiz. İkinci sette de pek bir değişiklik olmadı aslında. Toplamda 1 blok yapabilen THY aynı zamanda çok kötü hücum etti ve süre alan 8 oyuncudan 4’ü seti negatif verimlilikle tamamladılar. Fenerbahçe’de ise tüm oyuncular pozitif verimlilikle oynadılar ve ev sahibi seti 25-16 kazandı. İlk setin ardından gelen ikinci set, sanki Fenerbahçe’nin 3-0’lık galibiyete gideceği mesajını veriyordu, fakat maçın çehresi üçüncü setle beraber değişmeye başladı.

THY Antrenörü Abbondanza maçın üçüncü setine Janset Cemre Erkul ile başladı ve onunla beraber 2 yerli oyuncu daha setin sonunda büyük rol oynadılar. Janset durum 19-19 iken, Şeyma 20-21 iken Fenerbahçe hücüumlarını bloklarıyla durdurdular. Özellikle ikincisinde, Naz ile Eda arasında zaman zaman gördüğümüz tek ayak hücumuna atılacak pas konusundaki uyumsuzluk Şeyma’nın da işine yaramıştı. Bu hücumda oyuna giren ve oyuna final setinin kahramanlarından olacak Polen, hemen ardından bir ace buldu ve setin sonunda trajikomik bir olay yaşandı. Durum 22-24 iken THY hücum şansını elde etti, Maddison Kingdon’ın smacında top Eda-Naz blogundan sekti ve Fenerbahçe yedek sandalyelerinin hemen önüne doğru açıldı, Anna Lazareva topa uçarak yetişecek gibi görünüyordu, fakat antrenörü Terzic orada dikiliyordu, toptan kaçınmayı hiç denemedi, topu eliyle yakaladı, bunu gören Naz, Terzic’e hafiften tepki gösterdi ve Terzic de buna sinirlenip, Naz’ın blogundan memnuniyetsizliğini göstererek topu tribünlere gönderdi(!). Bu an sadece setin kaybedilmesi değil, maçın da dönüşünü gösteriyordu adeta.

Büyük mücadeleye sahne oldu

Dördüncü sette durum 17-13’ken Anna Lazareva bir ace buldu ve Fenerbahçe için maç adeta avucunun içine gelmişti. Ancak ne olduysa o puandan sonra oldu ve Fenerbahçe için geri dönülemez bir süreç başladı. Arina Fedorovtseva, aynen ilk sette olduğu gibi 3 metre çizgisinden vurdu, ancak Aslı Kalaç bloğuna takıldı. Ardından Aslı birbirinden farklı karakterde, üst üste 3 sayı alarak THY’yi maça ortak etti ve setin sonuna kadar 1 de ace sığdırdı. Setin kader anı bana göre durum 22-23 iken Naz’ın Lazareva’ya attığı oldukça kötü pas oldu. Lazareva nerede ise file üstüne atılan bu pasta blok yedi ve konuk takım seti 25-22 kazandı.

Karar seti bir THY resitaliydi adeta. O kadar iyi defans yaptılar ki Fenerbahçeli oyuncular ya bloğu geçemediler ya da geçtiklerinde arka alanda çok iyi bir savunma ile karşılaştılar. Abbondanza, pasör çaprazı Van Ryk’ı kenarda tutup sahaya Polen’i gönderdi ve Polen inanılmaz bir set oynayarak takımının kazandığı 15 sayının 8’ini aldı. Bu sette de Fenerbahçe 3-1 öne geçmişti, fakat Aslı Kalaç servisi eline aldı ve bıraktığında takımı 8-3 öne geçmiş, maçı alıp gitmişti. Harika savunma ve Carlini’nin pasları çok iyi olmasa da vurulan her topun Fenerbahçe arka alanına düşmesi ile THY müthiş bir galibiyet aldı.

Galatasaray Hayal Kırıklığı

Günün ilk derbisinde Eczacıbaşı ve Galatasaray Ayazağa’da karşılaştılar. Aynen birkaç hafta önceki Vakıfbank – Eczacıbaşı derbisi gibi beklenenin altında kalan mücadelede, Galatasaray maçın başında Anthi ve İlkin’in etkili oyunları ve Gizem Güreşen’in çok iyi performansıyla setlere ortak olsa da birbirine çok benzer 2 set sonu oynadı. Alexia, haftanın bekleneni veremeyen oyuncularından bir tanesiydi ve maçı ancak 13 sayıyla tamamladı. İlk sette Tijana Boskovic’e 4 blok yaparak önemli bir işi başaran Galatasaray’ın önemli bir fırsatı kaçırdığını söylemek mümkün, zira bunu yaparken 6 servis hatası yapmışlardı. Saliha ve Beyza’nın 9’ar, Hande’nin de 10 sayıyla katkı verdiği mücadele, özellikle yerli oyuncuların parlak performansı ile akıllarda kalacak.
Haftanın en sürpriz olmayan hadisesinin de Sarıyer Belediyesi’nin 5 setlik bir maç daha oynaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu sezon oynadığı 17 maçın 9’u karar setine giden Sarıyer son yıllarda görülmemiş bir istatistiğe imza atmak üzere. En son 2017-18 sezonunda Beylikdüzü, lig etabı boyunca 9 tane 5 setlik maç oynamıştı. Sarıyer’in önünde henüz 9 maç daha var ve bir tüm zamanlar rekoruna imza atabilirler.

***

muhtesem-geri-donus-978465-1.