Bakan Özer hayal kırıklığıyla başladı. Müjde olarak duyurulan 15 bin ek atamanın sonuçlarının 31 Ocak 2022’de açıklanacağı belirtilirken “Karma atama” uygulaması hak kayıplarına yol açacağı gerekçesiyle tepki çekti.

‘Müjde’ dedikleri yine hüsran çıktı

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye genelindeki 130 bin öğretmen açığına karşın müjde olarak duyurulan 15 bin ek atamanın sonuçlarının, acil ihtiyaca karşın 31 Ocak 2022’de açıklanacağı bildirildi. Bu açıklama öğretmen adaylarında hayal kırıklığı yarattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Çocuklarımızın daha kaliteli eğitim almasını sağlamak için 15 bin yeni öğretmen ataması yapacağız” ifadesiyle duyurduğu atama kapsamında öğretmenlerin, 1 Şubat 2022 itibarıyla göreve başlayabileceği belirtildi. Atama başvuruları için hem 2020 hem de 2021 yıllarına ait KPSS puanlarının kullanılacak olması da mağduriyet yaratacağı gerekçesiyle tepki çekti.

MEB’İN ACELESİ YOK

Öğretmenlerin merakla beklediği 15 bin ek atamaya yönelik takvim önceki gün yayımlandı. Atama bekleyen öğretmenlerin heyecanı, takvimin yayımlanmasının ardından yerini karamsarlığa bıraktı. Atama takviminin yayımlanmasının ardından atama bekleyen çok sayıda öğretmen, “Mahmut Özer İstifa” etiketiyle sosyal medyada kampanya başlattı.

ATAMA KARMAŞASI

Ataması yapılmayan öğretmenlerin mücadelesi sonucu alınan ek atama kararı, öğretmen adaylarının beklentilerini karşılamadı. Bakanlığın 15 bin ek sözleşmeli öğretmen atamasında 2020 KPSS puanının da kullanılmasının önünün açılmasının ardından yeni bir tartışma başladı. Atamaya başvuruda iki farklı yıla ait KPSS puanıyla başvurulabilecek olmasının karmaşaya yol açacağını belirten öğretmen adayları, “2020 ve 2021 KPSS'ye girenlerin hakları ayrı ayrı gasp edildi” diyerek tepki gösterdi. Öğretmen adayları, “Karma atamaya hayır” diyerek karışıklığın giderilmesini istedi.

EĞİTİMDEN TASARRUF

Atama takvimini BirGün’e değerlendiren CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, öğretmen açığının 100 bini aştığının altını çizerek 15 bin sayısının az olduğunu söyledi. Öğretmen açığının derhal giderilmesi gerektiğini ifade eden Karabıyık, “En az 100 bin öğretmen tek seferde atanmalı” dedi. Karabıyık, öğretmen atamalarındaki plansızlığı da eleştirerek şunları söyledi:

“Yapılması gereken, her yılın atamasını o yıla ait KPSS puanıyla gerçekleştirmektir. Bu şekilde adayların tümü mağdur ediliyor. Eğitimdeki plansızlık milyonlarca çocuğumuzun geleceğini doğrudan etkiliyor. Bize ulaşan öğrenciler, öğretmen olmadığı için derslerin boş geçtiğini anlatıyor. Açıklar, ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıyor. Ücretli öğretmenler ise özlük haklarından yoksun, güvencesiz çalıştırılıyor. ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyenler eğitimden tasarruf ediyor.”