Müjdesinden bile yüklü zam çıktı

BirGün/ANKARA

Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu yönündeki 20 Ağustos 2020 tarihinde yapılan açıklamadan bugüne 20 ayda yurttaşın akaryakıt, elektrik ve doğalgaz faturaları katlanarak arttı. Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik kriz nedeniyle alım gücü günden güne azalan yurttaş için enerji faturaları ağır yük oluşturmaya başladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulunduğuna ilişkin müjdenin üzerinden geçen 20 ayda enerji faturalarına yapılan zamları derledi. Karadeniz’deki doğalgazla birlikte faturaların düşeceği vaadinin havada kaldığına dikkati çeken Akın, doğalgaza 20 ay içinde dokuz defa zam yapıldığını ve faturaların yüzde 100 oranında arttığını belirtti.

VAAT HAVADA KALDI

CHP’li Akın, “Doğalgaz müjdesinin” ardından geçen sürede enerji piyasasında yaşananlara ilişkin hazırladığı raporda özetle şunları kaydetti:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 2022 yılının başında, ‘2023 yılının ilk çeyreğinde Karadeniz’den çıkan gazı kullanmış olacağız. Hem vatandaşımız kazanacak hem de devletimiz kazanmış olacak. Kendi gazımız olduğu için daha ekonomik olacak şüphesiz’ açıklamasında bulunmuştu. Doğalgazın ekonomik olacağı söylemi de yapılan zamların ardından geçerliliğini yitirdi.

Karadeniz’de doğalgaz bulunduğu müjdesinin verildiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte doğalgaz toplamda dokuz kez zamlandı. Konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesine 1 Ocak 2021’den itibaren Haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zam yapıldı. 2022 yılı içinde ise 1 Ocak’ta yüzde 25 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 35 oranında artış yapıldı. Buna göre müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bu yana konut tarifesi toplamda yüzde 100 oranında zamlanırken faturalar ikiye katlandı.

RAF FİYATLARI ARTTI

Saray iktidarının enflasyonla mücadele edildiği söylemine karşın enerji kalemlerine yapılan zamlar hayat pahalılığını daha da artırıyor. Doğalgazda konut tarifesinin yanı sıra sanayi tarifesine yapılan zamlar ise, tüm sektörlerde üretim maliyetlerini artırdığı için iğneden ipliğe bütün ürünlere zam olarak yansıyor. Vatandaşlarımız sanayiye yapılan doğalgaz zamlarını çarşı, pazar ve marketlerde alışveriş yaparken de dolaylı olarak ödüyor. TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 70’e dayanmasının gerekçesi de enerji fiyatlarındaki fahiş artıştan kaynaklanırken son 20 ayda sanayi tarifesine yapılan zam dört kattan daha fazla oldu.”