İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP’li Yüceer’in Türkiye’deki sığınmacı çocuk sayısına ilişkin soru önergesini, sayıyı açıklamadan ‘yanıtladı.’ Soylu, “Uyum politikanız var mı?” sorusuna ise “Web sitesi kurduk” yanıtı verdi

Mülteci çocuk  sayısı açıklanmadı

Mustafa M. Bildircin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Milletvekili Candan Yüceer’in, Türkiye’deki sığınmacı çocuk sayısına ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı. Bakan Soylu’ya tepki gösteren Yüceer, “Bakanlık ya Türkiye’de kaç sığınmacı çocuk olduğunu bilmiyor ya da bizimle alay ediyor” dedi.

CHP Milletvekili Candan Yüceer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan, Türkiye’deki mülteci ve sığınmacı çocuklara ilişkin istatistiklerin paylaşılmasını talep etti.

CHP’li Yüceer’in bu kapsamda hazırladığı soru önergesine yanıt tam yedi ay sonra geldi. Bakan Soylu, Yüceer’in, “Türkiye’de kaç sığınmacı çocuk bulunuyor? Kaybolan mülteci çocuk sayısı kaçtır?” ve “Kaçak olarak çalıştırılan sığınmacı çocuklar ile ilgili kayıt var mıdır?” sorularını yok saydı.

Bakan Soylu, Yüceer’in soruları karşısında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın göçmen çocuklara yönelik çalışmalarını anlatmak ile yetindi.

SAYISINI BİLMİYORLAR

İktidarın göçmen çocukların yaşadığı sorunları görmezden geldiğini ifade eden Yüceer, “Cumhurbaşkanı, Bakanlar, AKP sözcüleri her kürsüye çıktıklarında Suriye’de çatışmalardan kaçanlara ev sahipliği yapmakla övünüyorlar. Ama Türkiye’de kaç sığınmacı çocuk bulunduğu sorusuna yanıt bile veremiyorlar” diye konuştu.

Yüceer, sığınmacı çocuklara ilişkin birçok sorusunun yanıtsız bırakıldığının altını çizerek, “Kaçak çalıştırıldığı tespit edilen çocuk sayısını sormuşuz. Yanıt yok. İş kazası geçiren, şiddet ve istismara uğradığı tespit edilen sığınmacı çocuk sayısını sormuşuz. Yanıt yok. Bu durum, iktidarın aslında sığınmacılara ve çocuklara hiçbir değer vermediğinin en açık göstergesi.” diye konuştu.

SOSYAL ÇÖKÜNTÜ UYARISI

Savaş ve iç çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan çocukları devletin yok saymasının, gelecekte çok daha ciddi sosyal sorunlara yol açacağı uyarısında bulunan Yüceer, “Bugün yok saydığınız, korumadığınız, istismar ve sömürüye maruz kalmasına seyirci kaldığınız bu çocuklar, kayıp bir kuşak olarak büyüyor. İleride büyük sosyal sorunlara, hatta sosyal çöküntülere yol açacak bu durumu değiştirmek iktidarın gündeminde bile değil. AB’den sığınmacılar için gelen paralar yarın kesildiğinde ne yapacaksınız?” diye sordu.