Georgiadis, ‘’Evlerinde televizyon izleyen kişilere mültecileri sevmemeleri öğretildi” derken Berberakis, göç konusunda medyanın insani davranmadığına dikkat çekti

Mülteci düşmanlığı ve korku öğretiliyor

Göç, Mültecilik ve İnsanlık temalı Kartepe Zirvesi’nde “Dünya Medyası ve Göç” konulu panel düzenlendi. Yunan gazeteci Stelyo Berberakis paneldeki konuşmasında, “Göç gibi konularda, insani konularda medya tarafından insani davranılmıyor. Gazeteler ve televizyonların aralarında hep bir reyting yarışı var. İnsandan daha çok haberin ön plana çıkmasına daha çok önem veriyorlar” dedi.

Avrupa Birliği’nin göçmenler için Yunanistan’a verdiği hibelerin nerelere harcandığının bilinmediğini kaydeden, “Yunanistan’da göçmenler için ayrılan 1 milyar 700 milyon avro nereye gitti? Yunanistan’daki mülteciler için verilen yardım nereye harcandığı konusunda Yunanistan hükümetine soruşturma açıldı. Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu mali yardımın bir kısmı STK’lere bir kısmı da Savunma Bakanlığı’na gidiyor. Bu STK’lerin arasında 2-3 tanesinin mali yardım amaçlı olarak değil de paravan örgütler olduğu ve kaçakçılarla birlikte olduğu medya sayesinde ortaya çıktı” diye konuştu.

multeci-dusmanligi-ve-korku-ogretiliyor-525532-1.



Berberakis, aşırı milliyetçilerin körüklediği mülteci düşmanlığının da son dönemde arttığını belirtti.

Gazeteci Nikos Georgiadis de panelde, “Şimdilerde Avrupa medyası tarafından rahatsızlık verecek, düşmanvari bir gündem yaratıldı. Korkmak öğretildi. Evlerinde rahat koltuklarında televizyon izleyen kişilere mültecileri sevmemeleri ve onlardan korkmaları öğretildi. Hükümetler bu korkuyu oluşturmaya çalıştı, sonra yerel yönetimler de bunu yapmıştı. Medya abartılı görüntüler yalan haberler yapmaya devam etti” dedi.