Son 10 yıl içerisinde mülteci sayısı 100 milyonu buldu. Mülteciler, göç ettikleri ülkelerde hem geçim sıkıntısıyla hem de göçmen karşıtı birçok politikayla karşı karşıya. Türkiye en çok mülteci barındıran ülke.

Mülteci sayısında vahim tablo

Politika Servisi

Mülteci krizi günden güne artarak devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeleri gören yerinden edilenlerin sayısı Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğine (BMMYK) göre 100 milyonu aşmış durumda. Bu kadar çok insanın yurdundan zorla ayrılmaya mahkûm edilmesinin ardında ise birçok neden yer alıyor. 2010 itibariyle Orta Doğu’da ve Afrika’da artan savaş ve çatışmalar en büyük sebep olurken aynı zamanda yoksul ülkelerde yaşanan ekonomik krizler, kıtlık ve iklim sorunu diğer etkenler olarak görülüyor. Diğer taraftan dünya üzerinde sağ popülist politikaların artmasıyla göçmen düşmanlığında büyük bir artış yaşanıyor. Politikacılar göçmen düşmanlığını kullanarak oy peşinde koşarken özellikle ana akım medyada yer alan dezenformasyon içerikli haberlerle ülkelerde göçmen karşıtlığı hızla büyüyor.

EN ÇOK SIĞINMACI TÜRKİYE’DE

Türkiye’deki mülteci krizi ise 2011’de Suriye İç Savaşı'yla birlikte yükselişe geçti. Savaştan kaçan milyonlarca kişi Türkiye’ye gelirken krizin yaşanmasındaki en büyük neden ise AKP iktidarının göçmen politikaları oldu. Suriye’deki çıkarları doğrultusunda açık kapı politikası izleyen Saray rejimi mülteci sayısının kontrolsüz bir şekilde artmasına zemin hazırladı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 764 bin olurken Irak, Afganistan, İran ve Afrika’dan gelenlerle bu sayı 4 milyonu aşıyor. Türkiye'yi sırasıyla 1,8 milyon ile Kolombiya, 1,5 milyon ile Uganda ile Pakistan ve 1,3 milyon ile Almanya izliyor.

multeci-sayisinda-vahim-tablo-1031133-1.

SAVAŞLAR ARTIYOR ÜLKELER SUSUYOR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) tarafından 2001 yılında şiddet ve zulümden dolayı yerlerinden edilen ve ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan milyonlarca mültecinin sıkıntılarına dikkat çekmek için kabul edilen 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için birçok demokratik kitle örgütü açıklama yayımladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Komisyon üyesi Filippo Grandi, Dünya Mülteciler Günü için, “İnsan ruhunu ve yerlerinden ve sahip olduklarından edilmelerine rağmen ailelerinin, topluluklarının ve kendi hayatlarını iyileştirmek için durmaksızın çabalayan milyonlarca insanın dayanıklılığını kutlamayı amaçlayan bir gün” dedi. Dünya ülkelerinin yaşanan çatışmalara sessiz kalması nedeniyle mülteci sayısının artarak devam ettiğimi işaret eden Grandi, “Dünya liderlerinin çatışmaları çözmekte aciz ve isteksiz olmaları nedeniyle şu an 100 milyon insan evlerini zorla terk etmiş durumda. Ukrayna’daki savaşın yanı sıra Etiyopya, Burkina Faso, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi yerlerde yeni ortaya çıkan veya devam eden problemler sayıların artmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki en eski ve en büyük mülteci derneği Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD - ASAM) de Dünya Mülteciler Günü için paylaşımda bulundu. Açıklamada Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla çok daha büyük bir önem taşıdığına dikkat çekilirken, “Suriye’de yaşanan iç savaş, Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirmesi ve son olarak Ukrayna’daki savaştan kaçmak zorunda kalan sığınmacılarla birlikte 85’ten fazla uyruktan sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yapması nedeniyle Dünya Mülteciler Günü Türkiye için diğer ülkelere kıyasla çok daha büyük önem taşıyor. Tüm bu veriler, koşullar ne kadar zor olursa olsun savaş, çatışma ve zulümden kaçarak evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılarla olan dayanışmanın önemine bir kez daha dikkat çekiyor” ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA’DA 6 MİLYONDAN FAZLA İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

24 Şubat’ta başlayan ve halen devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’dan 6 milyondan fazla mülteci hareketi kaydedilirken 8 milyon kişi ülke içerisinde yerinden edildi. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük zorla yerinden edilme krizlerinden biri ve en hızlısı olarak kayda geçti. Öte yandan, Ukrayna’dan kaçan mülteciler ağırlıklı olarak yüksek gelirli Avrupa ülkeleri tarafından ağırlandı. Ukraynalı mültecilere Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri tarafından geçici koruma statüsü verilirken, bu tür programlara 2,8 milyondan fazla mülteci kayıt yaptırdı.

MÜLTECİLER İÇİN ONURLU VE GÜVENLİ BİR YAŞAM SAĞLANMALI

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde, meclise soru önergesi verdi. Ersoy, “Tüm dünyada ve Türkiye’de de artan göçmen, mülteci ve sığınmacı karşıtlığı; sığınmacılar, mülteciler ve göçmenlerin geldikleri toplumun üyeleri tarafından çoğunlukla bir tehdit unsuru olarak algılanması ve gösterilmesinden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı. Önergede mültecilere yönelik saldırıların da günden güne arttığını belirten Ersoy, ırkçılığa karşı bütünlüklü bir politika üretebilmek için yapılan çalışmaların olup olmadığını sordu.

‘GELİŞMİŞ ÜLKELERE’ SİTEM ETTİ

Gündemin nabzına göre mülteci söylemlerini değiştiren, bir göndereceğiz bir göndermeyeceğiz ikileminden çıkamayan ve elle tutulur herhangi bir politikası olmayan Erdoğan’dan yeni bir gaf daha geldi. 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için gerçekleştirilen Küresel Parlamenter Konferansı’na gönderdiği video mesajında ‘gelişmiş ülkelere’ sitem eden Erdoğan, “Kabul ettikleri birkaç yüz mülteciyi reklam malzemesi olarak kullananlar, derinleşen insani krizler karşısında hiçbir sorumluluk üstlenmiyor” dedi. Yeri geldiğinde mültecileri Avrupa Birliği (AB) koz olarak kullanan yeri geldiğinde de oy için mültecileri göndereceğini açıklayan Erdoğan bu sözleriyle tekrardan kendisiyle çelişmiş oldu.