Ankara’da düzenlenen AB Destekli Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İşbirliği projesinde Türkiye’nin en fazla sayıda mülteci barındıran ülke olduğu vurgulanarak, “Türkiye’de medya çok etkili. Medyanın mültecilerle ilgili çalışmaları kamuoyunun ve yetkili makamların mültecilere dair algısını önemli ölçüde etkileyebilir”  denildi

Mülteciler için medya dili

Mustafa Mert Bildircin

Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İşbirliği projesi tanıtım toplantısı Ankara’da yapıldı. Medyanın, mültecilerle ilgili haber yapma kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla planlanan projenin tanıtım etkinliğine, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ali Şimşek ile İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır katıldı.

En fazla mülteci Türkiye’de

Etkinlikte, Türkiye’nin dünyada en fazla sayıda mülteci barındıran ülke olduğu vurgusu yapılarak, “Medyanın mültecilerle ilgili çalışmaları kamuoyunun ve yetkili makamların mültecilere dair algısını önemli ölçüde etkileyebilir” ifadeleri kullanıldı. Projenin, Türkiye medyasında mültecilerin nasıl yansıtıldığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatıldığı belirtildi.

Mültecilerle ilgili yapıcı mesajları desteklemek ve medya ile sivil toplum arasında etkileşim yaratmak amacıyla başlatılan projeyle ilgili şu detaylar kaydedildi:

“Proje, mültecilerle ilgili haberlerin kalitesini artırmaya çalışırken aynı zamanda gazetecilerin, uluslararası mülteci hukuku çerçevesi ve ilgili ilkeleri daha yakından tanımalarına da yardımcı olmaktadır. İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi ile Gazeteciler Cemiyeti ortaklığında iki yıl sürecek proje, AB tarafından mali kaynakla desteklenmektedir.”

“Medyanın kullandığı dil çok önemli”

İGAM Başkanı Çorabatır Türkiye’de medyanın etkili olduğunun altını çizerek, “Medyanın kullandığı dil çok önemli. Uluslararası medya dilinin nasıl oluşturulacağı konusunda başlattığımız projeye yurt dışından bu alanda uzmanlar da katılacak” dedi.

Göçmenlerin başta güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Şimşek de medyanın kullandığı dilin önemine dikkati çekti. Şimşek, “İnsanlar yaşayabilmek için yurtlarını terk edip başka yerlere sığınıyorlar ama yaşamak için çıktıkları yolda onları çoğu zaman ölüme uzanan trajediler bekliyor” ifadelerini kullandı.