İzmir Harmandalı GGM’de kalan ve 11 Mayıs’ta odaları basılarak darp edildiği iddia edilen mültecilerin, sağlık kontrolünde birbirlerine kelepçelendiği ortaya çıktı.

Mültecilere sağlık kontrolünde kelepçe takıldı

BERKAY SAĞOL

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) günlerdir havalandırmaya çıkma talepleri bile reddedilen mültecilerin, bir görevlinin bayram öncesinde Kuran okuma taleplerine küfürle karşılık vermesi üzerine durumu protesto ettikleri, çıkan olaylarda çok sayıda sığınmacının darp edildiği öne sürüldü.

Özellikle Filistinli ve Suriyeli iki mültecide ağır darp izlerinin görüldüğünü avukatlar tutanak altına aldı.

Olaylar sırasında özellikle bir Filistinli ve bir Suriyeli mültecinin ağır biçimde darp edildiği, Filistinli sığınmacının da yaşananların İzmir Barosu'na aktarılmasından sonra gelen avukatlardan hakkında sınırdışı kararı verildiğini öğrendiği anlaşıldı. İşkenceye uğradığı iddia edilen mültecilerin muayene için, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldüğü ancak burada yine birbirlerine kelepçelendiği görüntülendi.

HUKUKİ BİR ALTYAPISI YOK

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Geri Gönderme Merkezi’nde bize gelen ihbar sonrasında biz 5 kişiyle görüşme yaptık. Meslektaşlarımız ise 3’ünde ciddi bulgular olduğunu tespit etti. Bu şahısların adli muayene için tekrar hastaneye götürülmesi gerekiyordu fakat bu süreçte de sıkıntı yaşandı. Öncelikle kurumun kendi doktorlarının muayene yapacağı söylendi ve meslektaşlarımız uzun saatler boyunca müvekkilleriyle beraber hastaneye gitmek için bekletildiler. Bu yaşanan durum sıkıntılı bir durum. Daha sonra bu şahıslar polis eşliğinde hastaneye sevk edildiler. Fakat problem şu bu kişiler yine sanki suçluymuş gibi kelepçelenerek bekletildiler. Bunun herhangi bir hukuki altyapısı yok. Bu şahıslar geri gönderme merkezinde tutulan kişiler. Bu şahıslara suçlu muamelesi yapmanın hiçbir hukuki gerekçesi yok. Bu muameleyi yapan kişiler aslında suç işliyorlar” dedi.