İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatlar, idari izin sebebiyle görüşmelerin 1 hafta ertelenmesi gerekçesiyle görüşmelerini gerçekleştiremedi. İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan Ali Deman Güler, "Mültecilerin savunma hakkı idare keyfiyeti ile engelleniyor" dedi.

Mültecilerin avukatlarıyla görüşmesi 1 hafta ertelendi: "Savunma hakkı engelleniyor"

Berkay SAĞOL

İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan mültecilerin avukatlarıyla görüşmesi, idari izin gerekçesiyle 1 hafta süreyle ertelendi. İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler idari engellemeye tepki gösterdi.

Mültecilerin sınır dışı kararına 7 günlük itiraz süresi olduğunu hatırlatan Güler, şunları söyledi: “2020 başında 15 gün olan sınır dışı kararına itiraz süresi 7 güne düşürüldü. Bu da mültecilerin haklarını korumayı zorlaştırdı. Şimdi de mültecilerin savunma hakkı idare keyfiyeti ile engelleniyor. Geri gönderme merkezindeki insanların birçoğu sınır dışı tehdidi yaşıyor. Biz görmeden binlerce insanın hayatı hiçe sayılıyor ve sınır dışı ediliyorlar. İdari kararla yine bir problemle karşılaşıyoruz.”

DAKİKALARIN BİLE ÖNEMİ VAR

İzmir Geri Gönderme Merkezi’ndeki memurların büyük bir sorumluluk altında çalıştığını belirten Güler, “’Memurlar idari izinli görüşmeler 1 hafta ertelendi’ demek tamamen keyfiyet. Burası idari izin olabilecek bir alan değil. Bırakın 7 günü burada dakikalar bile çok önemli. Bir kişinin canı bile bu tür keyfi kararlarla tehlikeye atılıyorsa büyük bir sorumluluk altındayız. Sınır dışı edilen mülteciler işkence görebilir, öldürülebilir, cinsel kimliğinden ya dini inancından dolayı cezalar alabilirler. Mültecilerin ülkesine geri gönderildiğinde başına ne geleceğini bilmiyoruz” dedi.

İnsan hakları konusunda duyarlılığı olmayan kişilerin idarede sorumluluk aldığını vurgulayan Güler, şunları ifade etti: “Hem İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde hem de İzmir İl Göç İdaresi’nde duyarlı olmayan kişiler var. Bir yanda insan hakları diğer yanda idari izin var. Bu yanlış karardan dönülmesini istiyoruz. Avukatlar oraya giremezse mültecilerin talepleri hiçbir zaman gündeme alınmayacak.”