Mültecilerle ilgili doğru olarak bilinen beş yanlış

Mülteciler Derneği, mültecilerle ilgili hemen hemen her gün sosyal medyada haberler çıktığını ifade ederek, mültecilere ilişkin ‘doğru bilinen yanlışlar’ı derledi. “Suriyelilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar” başlığıyla kamuoyuyla paylaşılan derlemede, şunlar belirtildi:

1. Suriyelilerin telefon faturasını devlet ödeyecek
Suriyelilerin telefon parasının devlet tarafından ödeneceği iddiası uydurma bir haberden ibarettir. İlk kez Sözcü gazetesinde ortaya atılan iddia Göç İdaresinin açıklaması ile yalanlanmıştır.

2. Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor
Üniversite konusunda Suriyeli öğrenciler için hiç bir ayrımcılık yapılmamaktadır. Amerikan vatandaşı olan bir öğrenci Türkiye’de hangi haklara sahipse bir Suriyeli öğrenci de aynı haklara sahiptir.

3. Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor
Trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan motorlu kara taşıtları motorlu taşıtlar vergisine (MTV) tabidir. Herkes gibi Suriyeliler de sahip oldukları araçları için MTV ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.

4. Seçimlerde Suriyeliler de oy kullanacak
Seçimlerde oy kullanabilmek için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan biri seçimlerde oy kullanamaz.

5. Suriyeliler devlet memuru olarak işe alınacak
Devlet memuru olmanın ilk şartı Türk Vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı değildirler. Suriyeliler Türkiye’de geçici koruma kapsamında yaşamaktadırlar. Yabancıların memur olma hakları yoktu