Münih Güvenlik Konferansı, bu yıl da dünyanın dört bir tarafından silah endüstrisinin temsilcileri, güvenlik bürokrasisi, istihbarat örgütleri ve onlarca ülke liderinin katılımıyla düzenlenecek. Münih Güvenlik Konferansı’na Türkiye’den İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak.

Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor

Dış Haberler

Güvenlik politikalarının Davos’u sayılan Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor. 1963’ten bu yana Almanya’nın Münih kentindeki Bayerische Hof Otel’de düzenlenen konferansa bu yıl da dünyanın dört bir tarafından silah endüstrisinin temsilcileri, güvenlik bürokrasisi, istihbarat örgütleri ve onlarca ülke lideri katılıyor. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel toplantıda konuşma yapacak isimlerden bazıları.

Bu yıl 58’incisi düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı’na Türkiye’den ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak.

DÜNYA TEHLİKEDE

20 Şubat’a kadar devam edecek konferansta Ukrayna, Libya, Afganistan, Suriye, Batı Afrika ve Asya-Pasifik’teki krizler başta olmak üzere dünya genelindeki gerilim ve ihtilaflar ele alınacak. Bu sorunların yanı sıra iklim krizi, koronavirüs salgınıyla mücadele ile küresel ekonomide yaşananlar masaya yatırılacak.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger konferansa ilişkin yayımladığı mesajda, "Dünyamız Tehlikede" dedi.

Küresel güvenliği tehdit eden gelişmelerin mercek altına alındığı 2022 Münih Güvenlik Raporu’nda, "kolektif öğrenilmiş çaresizliğin" küresel tehditlerle mücadeleye zarar verdiği vurgulandı, batılı liderlere "akıntıyı tersine çevirin" çağrısı yapıldı. "Eğilimi tersine çevirmek: Öğrenilmiş çaresizlikten kurtulmak" başlığıyla yayımlanan raporda peş peşe yaşanan krizler nedeniyle tüm toplumlarda karamsarlığın arttığı, "öğrenilmiş çaresizlik" duygusunun küresel sorunların çözümünü de zorlaştırdığı kaydedildi.

‘Öğrenilmiş çaresizlik’in liberal demokrasiler için "ciddi bir tehlike" olduğu vurgulandı. Raporda, kitlesel göçler, kıtlık, iklim değişikliği kaynaklı doğal afetler, dünyanın hemen her ülkesinde toplumları derinden etkilediği belirtildi.

EŞİTSİZLİK ARTIYOR

Raporda, koronavirüs aşısına erişimi olanlar ile olmayanlar arasındaki uçuruma dikkat çekerek, "Artan eşitsizliğin yol açtığı toplumsal gerginlikler her yerde adaletsizliklerin giderilmesi konusunda baskıyı artırıyor" denildi. Artan eşitsizliğin de demokrasiyi baltaladığı belirtildi.

Savaş karşıtları da her yıl olduğu gibi yine konferansı protesto edecek. “Afganistan öğretiyor; Savaş bir daha asla” sloganıyla düzenlenecek eylemlerde NATO’nun savaş politikaları teşhir edilecek. Savaş karşıtları liderlere çatışma ve gerilim siyasetini terk etmelerini bunun yerine silahsızlanma ve uluslararası işbirliğine gitmeleri çağrısında bulundu.