Dersim’deki HES’ler ve maden projelerine karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor. Dersimliler Derneği’nin açıklamasında “Salgını fırsat bilenler yağmaya girişti. Munzur nehri ve kentteki yağmaya geçit vermeyeceğiz” denildi.

Munzur’da yağmaya geçit vermeyeceğiz

BirGün/Ankara

Birçok kentte olduğu gibi Dersim’de de salgın süreci yeni talan projeleri için fırsat sayıldı. Yeni hidroelektrik santralı (HES) ve maden projelerine karşı Dersimliler mücadele etmekte kararlı olduklarını bir kez daha dile getirdi.

Ankara Dersimliler Derneği ‘14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü’ nedeniyle Başkent bir toplantı düzenledi. Toplantıya CHP ve HDP ile kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Toplantıda konuşan derneğin Munzur Koruma Kurulu temsilcisi Ali Ekber Çelik, Munzur Gözeleri’ndeki peyzaj düzenlemesinin itirazlar ve tepkilerin ardından iptal edildiğini anımsatarak şöyle dedi: “Peyzaj düzenlemesi adı altında Munzur Gözeleri’nin hafızasının silinmesi, ziyaretgâhımızın talan edilmesine karşı tepkimizi dile getirdik. Haklılığımız projenin mahkeme kararıyla iptal edilmesiyle bir kez daha hukuken de tescil edildi. Bu mücadelede yer alan, insan zincirine ve cem tutma etkinliğine katılanlara karşı pandemi önlemleri bahanesiyle soruşturmalar açıldı, para cezaları kesildi. Halkın toprağına, suyuna, ormanına, kültürüne ve inancına sahip çıkma iradesi, bu türden gerekçelerle bastırılmak istenmekte.”

TÜM CANLILARIN SESİYİZ

Çelik, yaban hayatını korunması için verilen mücadelenin de olumlu sonuçlandığını söyleyerek şunları kaydetti: "Tarım ve Orman Bakanlığı Dersim’deki dağ keçilerinin avlanması için ihale açsa da yaptığımız itirazlarla iptal edildi. Bir kez daha haykırıyoruz bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz. Bu dünya üzerinde yaşamı paylaştığımız, yaşam hakları ve alanları ellerinden alınan tüm canlıların sesiyiz."

Çemişgezek ilçesi Ekirek köyü çevresinde başlatılmak istenen maden projesinde de şirketin geri adım atmak zorunda kaldığını söyleyen Munzur Koruma Kurulu temsilcisi Çelik, “Herkes bilsin ki Dersim’de doğa kazanacak. Yargı kararlarının yanında bilimsel raporları, yöre halkının tepki ve mücadelesini hiçe sayanlar var. Vadilerimiz, dağlarımız, nehirlerimiz onlara geri dönüşümsüz zararlar veren şirketlerin kontrolüne bırakılamaz. Tüm HES ve maden projeleri durdurulmalı. Munzur özgürdür, özgür akacak. Talan geçit vermeyeceğiz” dedi.