Munzur'daki tüm HES projelerine iptal: Munzur Vadisi kazandı

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı üzerinde yapımı planlanan 4 baraj ve 5 hidroelektrik santralı (HES) projesini iptal etti.

Munzur Milli Parkı’nda yapılması planlanan tüm baraj ve hidroelektrik santralı (HES) projeleri ile 2003 yılında işletmeye alınan Mercan HES Projesi iptal edildi. Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nce yeniden yapılan yargılamada “üstün kamu yararı” kararı ile yapımı planlanan baraj ve HES projelerinin iptal edildiğini bildirildi. Kararda “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının bulunduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu tartışmasızdır” denildi. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ‘olumlu’ kararı veya ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmadıkça projelerle ilgili onay ve izin verilmediği de kararda hatırlatıldı.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE
Munzur Özgür Aksın Meclisi’nce konuya dair bir açıklamada yapıldı. Munzur kıyısında yapılan açıklamada konuşan Avukat Barış Yıldırım, kararın emsal niteliğinde olduğunu belirtti. Yıldırım, “Karar halihazırda faaliyette bulunan Mercan HES Projesi için de bağlayıcıdır” dedi.

Yıldırım, Türkiye tarihinde ilk defa “Üstün Kamu Yararı” kararı ile projelerin bir mahkemece iptal edildiğini de ifade etti.