Almanya’da doğup büyüyen ancak oturma hakkı elinden alından Murat Aşık, Ulm Yabancılar Dairesi önünde durumuna dikkat çekmeyi sürdürüyor. Hak mücadelesi veren Murat Aşık’a Sol Parti de destek veriyor

Murat Aşık’a Sol Parti’den destek
Fotoğraf: BirGün Avrupa

BirGün ULM

Almanya’nın Ulm kentinde Murat Aşık’ın oturma hakkı mücadelesi 32 haftadır sürüyor. Almanya’da doğup büyüyen Murat Aşık, son gezisinde Türkiye’de politik nedenlerle 8 ay tutuklu kaldığını, yabancılar dairesinin de gerekçesini kabul etmeyip sadece altı aylık ülke dışında kalma süresini gerekçe göstererek oturma iznini iptal edildiğini söyledi. Almanya’da doğup büyüyen Murat Aşık, hak mücadelesinin 32 haftadır sürdüğünü belirtti.

TÜRKİYE’YE İADE ETMEK İSTEDİLER

Mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini kaydeden Murat Aşık şöyle konuştu:

“Almanya’da doğdum ve büyüdüm. Son gezimde Türkiye’de politik nedenlerle 8 ay tutuklu kaldım ve bu sebepten yasalarca belirlenmiş olan 6 aylık zaman içinde Almanya’ya geri dönemedim. Bundan dolayı Alman makamları oturma hakkımı elimden aldılar ve beni Türkiye’ye iade etmek istediler. Bunun üzerine Almanya’ya politik sığınmacı olarak iltica etmek için başvurdum ve bu başvurum kabul edildi. Ama Ulm Yabancılar Polisi iltica başvurum kabul edildiği halde yasalardaki bir boşluktan faydalanarak beni Türkiye’ye iade etmek istiyor. Ben 32 haftadır burada Yabancılar Polisi önünde bu durumu protesto ediyorum. Hakkımı geri alana kadar mücadeleme devam edeceğim.”

FEDERAL MİLLETVEKİLİ GÖKAY AKBULUT DA DESTEKLİYOR

Ulm Yabancılar Dairesi önünde Mehmet Aşık için önceki gün düzenlenen protestoya Die Linke ile Güney Almanya Sol Parti de destek verdi. Mitinge katılan Die Linke Fedaral Milletvekili Gökay Akbulut Murat Aşık’ın bu eylemine sahip çıkılması gerektiğini, ayrıca yabancılar dairesine Murat Aşık’ı iade imkanını sağlayan yasanın 129 b/a fıkrasının kaldırılması gerektiğini söyledi. Akbulut, “Murat Aşık’ın oturum hakkını hepimiz sahiplenmeliyiz” diye konuştu.

Murat Aşık’ın eylemine Güney Almanya Sol Parti, Die Linke, DİDF, Tohum Kültür Merkezi, AKM, Alevi Cem Evi Kültür Merkezi, MLPD, İnter-Bündnis, ATİF, HDB Sosyal Demokrat Birliği de destek verdiler. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, Ulm Yabancılar Dairesi önündeki eylemin aralıksız devam edeceğini belirttiler.