Üniversite eğitimi sonrasında kasabasına geri dönen genç bir yazar adayının babası ve otoriteyle hesaplaştığı Nuri Bilge Ceylan'ın merakla beklenen yeni filmi 1 Haziran'da (yarın) vizyona giriyor. Senaryosunu Akın Aksu, Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan’ın yazdığı filmin basın gösterimi sonrasında yapılan basın toplantısında filmin başrol oyuncularından Murat Cemcir filme dair, "Türkiye konuşamayan bir toplum. Filmde Sinan ise çok şey anlatıyor. Bundan faydalanmamız lazım" dedi.

Murat Cemcir: Türkiye toplumu konuşamayan bir toplum

BURAK ABATAY - @abatayburak
burakabatay@birgun.net

Nuri Bilge Ceylan’ın Ahlat Ağacı isimli son filmi yarın vizyona giriyor.

Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Serkan Keskin, Hazar Ergüçlü ve Tamer Levent’ten oluşan oyuncu kadrosuyla 71. Cannes Film Festivali’nde ilk kez görücüye çıkan ve tüm dünya basını tarafından övgüyle adından söz ettiren filmin basın gösterimi bugün yapıldı.

Gösterim sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısına katılan Hazar Ergüçlü, Asena Keskinci, Murat Cemcir ve Doğu Demirkol basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"TÜRKİYE KONUŞAMAYAN BİR TOPLUM"

Filmle alakalı başrol oyuncularından Murat Cemcir, “Filmin senaryo süreci 1 yıl sürdü. 4 aylık uzun bir çekim süresi oldu ve yine 1 yıl boyunca da kurgusuna çalışıldı. Bir baba-oğul hikâyesini izliyoruz. Amiyane tabirle Türkiye toplumu, konuşamayan bir toplum. Cannes Film Festivali için Fransa’ya gidişimizle muasır medeniyeti gördüm. Muasır medeniyet halıyla olmuyor. Avrupa’da insanlar birbirleriyle konuşuyor, dertlerini anlatıyor. Muasır medeniyet böyle oluyor. Filmde Sinan da çok şey anlatıyor. Politik alt yapısı olmadan anlatılan durumlar üzerine hem herkes tüm olup bitene hak veriyor hem de hiçbir şeye hak vermiyorsunuz. Umarım film çok fazla izlenir ve genç sinemacılar da Türkiye toplumu da filmden faydanalabilir” sözleriyle filme dair görüşlerini aktardı.

"NURİ BİLGE CEYLAN, OYUNCULAR İÇİN HER TÜRLÜ ÖZGÜRLÜĞÜ YARATTI"

Filmin diğer başrol oyuncusu Doğu Demirkol ise, “Kitabını bastırmaya çalışan bir çocuğun otoritelerle imtihanını izliyoruz. Tüm otoritelere karşı mücadele veriyor ama en büyük imtihanı da aslında babayla. Ne yapsa da babasından kurtulamıyor. Ben de filmde bu oğul karakterini oynuyorum” diye konuştu. Filmin çekimleri hakkında da konuşan Demirkol, “Nuri Bilge Ceylan’la çalışmak muhteşem. Bize kendimiz gibi oynama olanağını her seferinde sundu. Bir de ben filmde kilometrelerce yürüdüm. Tabii bunların büyük kısmı filme alınmadı” dedi.

GÜNDEM OLAN FOTOĞRAFA ERGÜDER'DEN YORUM

71. Cannes Film Festivali’nde gösterim öncesinde yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve oyuncular kırmızı halıda yürümüş ve gösterim öncesinde çekilen fotoğraflarda Doğu Demirkol’un ve Murat Cemcir’in verdiği pozlar çokça eleştirilmişti. Kadın oyuncuların önüne geçtiği iddia edilmişti. Basın toplantısında konuya ilişkin sorulan soruyu Hazar Ergüçlü yanıtladı. Ergüçlü, “Film neredeyse 1 saniye sürmüş bir görüntü üzerinden konuşuldu geçtiğimiz haftalarda. Bundan dolayı üzüldük. Keşke filme dair başka şeyler konuşabilseydik. Keşke ertesi gün Samal Yeslyamova’nın Harvey Weinstein üzerine yaptığı konuşmayı konuşabilseydik. Bir de şöyle bir şey var; 1 saniyelik bir görüntü için kadınları arka plana atacak ve kendini önde tutacak adamlar Cannes’da olmazlardı” dedi.

"BÜTÜN DÜNYA BİZDEN BAHSETTİ"

Filmin Cannes’dan ödül almadan dönmesiyle ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Cemcir, “Nuri Bilge Ceylan her filmiyle ödül aldı. Bu film ödül almamışsa bile dakikalarca alkışlandı. Filmin gösterimi sonrasında bütün dünya basını filmden övgüyle söz etti” dedi. Film gösterimi sonrasında Ceylan’ın ve oyuncu kadrosunun 15 dakika boyunca alkışlanmasına da değinen Cemcir, bunun çok önemli bir şey olduğunu vurguladı.

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde başlanılan ve Torhasan Köyü, Asmalı Köyü ve Çanakkale Merkez’de çekimlerine devam edilen filmde taşra hikayeleri ekseninde baba-oğul temelli bir ilişki konu ediliyor. Senaryosunun Akın Aksu, Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan’ın yazdığı filmin görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki. 188 dakika uzunluğundaki ‘Ahlat Ağacı’ yarın itibariyle vizyonda olacak.