Murat Dağı’nda Anadolu Export şirketi tarafından altın gümüş madeni kapasite artırımı projesi için 18 Kasım'da İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacak. Yöre halkı, projeye tepki göstermek için toplantıya katılacaklarını ve sonrasında basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

Murat Dağı’nda altın madenine karşı mücadele büyüyor

BirGün EGE

Türkiye'de su kaynaklarının yüzde 40'ına sahip olan Murat Dağı yine maden tehdidi altında. Anadolu Export Maden şirketinin “altın gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi” projesi için 18 Kasım (yarın) tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı düzenlenecek. Projeye tepki gösteren yöre halkı yaptığı açıklamada, toplantıya katılacaklarını ve sonrasında basın açıklaması düzenleyeceklerini duyurdu.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Şirket bu kez ‘siyanür havuzları olmayacak’ diye bahane üretiyor. Ancak değerli cevheri çıkaracağı 415 hektar alanın tamamen orman olduğunu, madeni çıkarmak ve depolamak için tüm bu alanın ormanlardan temizleneceğini söylüyor. Maden sahası 2019’da olduğu gibi, Anadolu’nun toplam su rezervinin yüzde 40’ını karşılıyor. Cevheri çıkarmak için Gediz Nehri ve Porsuk Çayının doğduğu Menderes ve Sakarya Nehirlerinin beslendiği sahada ikisi ana ocak olmak üzere 5 ayrı alanda patlatma yapacak. İlk 5 yıl için bu ocakların derinliğinin 30 ile 98 metre arasında olacağını söylüyor. Ve 5 yılın ardından sahayı genişleteceğini ve madenin çalışmaya devam edeceğini ekliyor. Şirketin toplam ruhsatlı sahası şu an için 1300 hektar ve ormanlık alan” denildi.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Uşak ve Banaz’ın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Küçükler Göleti ve Çokrağan Mağarası maden sahasının hemen altındadır ve ilk patlatmalarla mağaranın çökmesi ve göletin zarar görmesi kesindir. Bölgenin ormansızlaştırılması ve binlerce kilo dinamitin yaratacağı tozuma ile yağış yaratan unsurların ortadan kalkması,y apılacak patlatmalarla yeraltı sularının kaçması ve kaybolması ve beş yılın ardından 2 Kışladağ büyüklüğünde oluşacak çukurların ve çöp diye yığılacak 100 milyon ton pasanın yaratacağı ağır metal kirliliği madenin açılması durumunda ilk elde yaşanacak sorunlardır. Madene karşı çıkmak yaşam hakkını ve suyu korumak ile eşanlamlıdır. Bu amaçla 2019’daki dayanışma ile hayatımızı yeniden kazanmak için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Gediz ve Uşak köy muhtarları, Uşak ve Kütahya Barosu, Uşak Mimar ve İnşaat Mühendisleri Odası, Uşak Ve Gediz’ den çevre dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar olarak 18 Kasım Cuma günü İDK toplantısına katılacağız ve ardından basın açıklaması yapacağız.”

NE OLMUŞTU?

2017’de Uşak-Kütahya il sınırında bulunan Murat Dağı’nda Anadolu Export Maden A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın madeni projesi yöre halkının direnişi ve açtığı davalar sonucunda engellenmişti. Şirket beş yıl aradan sonra “altın gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi” kurmak için başvuruda bulundu. Bu amaçla hazırlanan çevresel etki değerlendirme(ÇED) dosyası 18 Kasım’da görüşülmek üzere İDK’ya teslim edildi.