Murat Dağı'nda çıkarılması planlanan altın-gümüş madeni için verilen 'ÇED olumlu' kararını Kütahya İdare Mahkemesi iptal etti

Murat Dağı'nda mücadele edenler kazandı: ÇED olumlu kararı iptal edildi

BERKAY SAĞOL

Türkiye'nin en büyük su kaynaklarından biri olan Murat Dağı'nda maden çıkarılma faaliyeti için 8 Mayıs 2019 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'ÇED olumlu' kararı verilmiş ve bunun arkasından yaşam savunucuları kararın iptali için dava açmıştı. Açılan iptal davası kapsamında bölgeye bilirkişi heyeti gelmiş ve Murat Dağı'nın maden çıkarılması için uygun olmadığına karar vermişti.

11 Aralık'ta Kütahya İdare Mahkemesi'nde davanın ilk duruşması görülmüş ve mahkeme tarafları dinlemiş ve karar için 15 gün süre vermişti. Kütahya İdare Mahkemesi tarafından bugün açıklanan kararda Murat Dağı’nda, maden çıkarması için Anadolu Export ve Madencilik şirketine verilen 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti.

RAPOR HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Kütahya İdare Mahkemesince taraflara ulaştırılan gerekçeli kararda, “ÇED raporunun anılan risklere yönelik olarak alınacak tedbirler bakımından yetersiz olduğu ve bir takım eksiklikler içerdiği, başka bir ifadeyle söz konusu risklerin, dava konusu ÇED raporu ile alınması taahhüt edilen tedbirler ile giderilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, 08.05.2019 tarihli ve 5508 sayılı 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

Temyiz yolunun açık olduğu belirtilen kararda “Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/A ve 46’ncı maddeleri uyarınca kararın tebliğini izleyen günden itibaren 15 gün içinde Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, 16/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” ifadeleri kullanıldı.