Murat Dağı’nda mücadeleye devam

KARDELEN TATAR

Kütahya’daki Murat Dağı’nda siyanürle altın ve gümüş madeni kurma projesine karşı yaşam savunucularının şikâyeti üzerine açılan dava kapsamındaki bilirkişi raporu açıklandı. Raporda bölgenin maden ocağı kurulmasına uygun olmadığı belirtildi. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akçura, “Birleşik mücadelemiz Murat Dağı özgür olana dek sürecek” dedi.

Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 40’ına sahip olan, birçok akarsu ve nehrin kaynağı Murat Dağı’na yapılmak istenen maden çıkarma faaliyetine karşı mücadele edenler kazandı. 8 Mayıs’ta verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan davada, bölgeye keşif için giden bilirkişi heyeti Murat Dağı’nın maden çıkarılması için uygun olmadığı yönünde kararını açıkladı.

Kararı sevinçle karşıladıklarını anlatan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu sözcüsü Funda Öz Akçura, “Bu karar çok önemli. Çünkü bilirkişilerin hepsinin ortak kararıyla Bakanlık’ın ÇED onayına ‘hayır’ dendi. Bu gerçekten çok önemli ama biz şunu biliyoruz, geçmişte de örneklerini yaşadık: Hukuk konusunda ne kadar başarı elde ederseniz edin her zaman yeterli olmuyor. Biz evet bu bilirkişi raporunu çok değerli buluyoruz ama yetmez. Biz mücadelemize devam edeceğiz.”

Şevval Sam konseri bugün

Bölgede madene karşı yapılan ve pazar günü başlayan şenliğin bugün de Şevval Sam konseriyle devam edeceğini söyleyen Akçura, “Biz mücadeleye başladığımız 2017 yılının Ekim ayından beri enerjimizi ve umudumuz hiç kaybetmedik. Mahkeme kararı ne gelirse gelsin bizim için bir şey değişmeyecekti. Bu mücadele 2 yıl içerisinde neredeyse tüm yurda yayıldı. Eskişehir Kütahya ve İzmir belediyeleri de davaya müdahil oldu. Her an güçlendik. Biz hep şunu söyledik: Hukuki süreç nasıl olursa olsun biz yan yana durarak birleşik mücadelemizi daima sürdürerek kazanacağız.”

Öte yandan söz konusu madenle ilgili, bilirkişi raporuna dayanarak yürütmeyi durdurma davası da açıldı.