Murat Dağı'nda maden çıkarılması için verilen 'ÇED olumlu' raporunun iptali ve yürütmeyi durdurma için açılan davanın kararı 15 gün sonra açıklanacak

Murat Dağı'nın geleceği 15 gün sonra açıklanacak

BERKAY SAĞOL

Ege Bölgesi'nin en büyük su havzası olan Murat Dağı'nda çıkarılmak istenen altın-gümüş madenine karşı 8 Mayıs 2019 tarihinde 'ÇED olumlu' raporu verilmişti. Bu kararın ardından açılan iptal davası sonrası bilirkişi heyeti bölgeye gelerek incelemede bulunmuş ve Murat Dağı'nın maden çıkarılmasına uygun olmadığı yönünde karar verdi. Bilirkişi heyetinin kararının ardından 'ÇED olumlu' raporu iptali ve yürütmeyi durdurma için açılan dava Kütahya İdare Mahkemesi'nde gerçekleşti. Davada tarafları dinleyen mahkeme duruşmayı karar için 15 gün erteledi.

Mahkemeye İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin avukatları, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Karaağaç ve Fırdan köylüleri, Eskişehir Çevre Derneği, Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği, EGEÇEP ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu katıldı.

Davacılar, mahkeme heyetinin bilirkişi raporunu dikkate alarak 'ÇED olumlu' raporunun iptalini istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın avukatları ise, yeni bilirkişi heyeti tayin edilmesini ya da davanın reddedilmesi talebinde bulundu.

'EKOSİSTEMİN DEĞİŞMESİ KAÇINILMAZDIR'

Murat Dağı'nın savunması için davaya müdahil olan Kütahya ve Uşak Barosu'ndan gelen avukatlar savunma yaptı.

Kütahya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı avukat Ali İhsan Bakır davada söz alarak, "ÇED raporunda sadece geçirimsizlik teşkilinde kullanılacak HDPE jeomembranın kalınlığının en az 2 mm, yoğunluğunun 941-965 kg/metreküp olacağı belirtilmiştir. HDPE jeomembran sisteminin sağlamlığı ise tartışılır durumdadır. Bitki örtüsünü oluşturan orman ve diğer birliklerin, büyük bir ekosistem, her ağacın ise bir mikro ekosistem olduğu bilimsel bir gerçektir. Bir ağacın kaybında sadece ağaç değil; üzerinde yaşayan sporlu, bitkilerin, yosunlar, likenler, mantarlar, böcekler, sürüngenler, kuş ve memelerinde yaşama ortamının ortadan kalkması söz konusudur. Ormanın yok olması ile alanda ki eko sistem dengesinin değişmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle endemik bitkiler ve hayvan çeşitliliğinin belirlenmesi için tüm bir yıl boyunca yapılması gereken arazi çalışmasının mayıs ayında iki haziranın ayında iki gün olmak üzere sadece 4 gün yapılması sağlıklı ve doğru değildir. Bu nedenle ÇED olumlu raporunun iptal edilmesi doğru ve yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

Uşak Barosu'ndan avukat Rıza Albay da, çevreyi korumanın görev olduğunu vurgulayarak, “Pasa sahası 200 futbol sahası büyüklüğünde, 1 milyon 369 bin kamyon ağırlığında pasa burada hiç korunmadan saklanacak. Yine 40 futbol sahası büyüklüğünde alan liç havuzu olacak, 280 bin kamyon miktarı kadar siyanür görmüş toprak, hep bu alanda kalacak” dedi.

'MURAT DAĞI'NDAN GELEN SU İLE TARIM YAPIYORUZ'

Davada konuşan Ulubey Doğal Üretim, Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Başkanı Arslan Civan ise “Eşme Kışladağ altın madeni açıldıktan sonra çevre köylerin çeşmelerinden akan suda ki arsenik oranı 0.03’den 9.25’e çıktı. Eskiden 150 metreden su çıkarken bugün sular yatak değiştirdi ve 200-250 metrede ancak su çıkıyor. İş vaadiyle insanlar tarımdan vazgeçtiler. İnsanlar doğadan kopup çevreye yabancılaştı" diye konuştu.

Avgan Banaz Çayı Yaşatma Derneği adına da açıklama yapan Mümin Bayer “Biz Murat dağından 60 km uzakta ki Avgan’da Murat dağından gelen su ile tarım yapıyoruz. Sular azaldığı zaman Murat dağına kar yağmamış diyoruz. Bu nedenle davanın kabulünü ÇED dosyasının iptalini talep ediyoruz” dedi.