HDP’nin kapatılması davası hakkında yazan gazeteci Murat Yetkin, AKP ve MHP içinden “AYM’nin 15 üyesinden 5’inin Abdullah Gül tarafından atandığı, o üyelerin kapatma aleyhine oy kullanacağı iddialarının kulislere fısıldandığını” söyledi.

Murat Yetkin: AKP ve MHP içinden, AYM’nin 5 üyesinin aleyhte oy kullanacağı fısıldanıyor

Gazeteci Murat Yetkin, HDP’nin kapatılması davası hakkındaki yazısında Anayasa Mahkemesi’nin iktidarın baskısı altına olduğunu yazdı. Yetkin, “Hem AK parti hem MHP içinden AYM’nin 15 üyesinden 5’inin Abdullah Gül tarafından atandığı -Başkan Zühtü Arslan dahil- o üyelerin kapatma aleyhine oy kullanacağı iddiaları kulislerde fısıldanıyor” dedi.

Murat Yetkin, bugünkü “İktidarın HDP’nin kapatılması hesabı çarşıya uyacak mı?” başlıklı yazısında, “AYM bir süredir ciddi baskı altında” dedi. Bunun sadece HDP davasıyla ilgili olmadığını söyleyen Yetkin, “Dün, 17 Ocak’ta beş yılı bulan tutukluğuna devam kararı verilen Osman Kavala konusunda da. Keza tutukluluğu beş yılı geçen HDP’nin öneki eş başkanı Selahattin Demirtaş konusunda da. Baskının en uç noktasında Bahçeli’nin “HDP’yi kapatmıyorsa, AYM’yi kapatalım” anlamına gelen çıkışı vardı. Gerçi AK Parti-MHP Cumhur ittifakının Anayasayı değiştirmek için gerekli en az 360 oya sahip değil ve en azından önümüzdeki seçime dek böyle bir değişiklik ihtimali yok denecek kadar zayıf. Ancak niyet ve tehdit ortada” dedi.

Yazısının devamında AKP ve MHP’den AYM’nin üye yapısına dair kulislere fısıldananları aktaran Yetkin, şunları söyledi:

“Hem AK parti hem MHP içinden AYM’nin 15 üyesinden 5’inin Abdullah Gül tarafından atandığı -Başkan Zühtü Arslan dahil- o üyelerin kapatma aleyhine oy kullanacağı iddiaları kulislerde fısıldanıyor. Bu da dolaylı baskı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ı Kasım 2020-Ocak 2021 arasında iki ay içinde Yargıtay üzerinden üye ataması, AYM’ye daha güçlü etki etmeyi amaçlıyordu.”

Murat Yetkin’in yazısının tamamı için tıklayınız.