Gazeteci Murat Yetkin, seçimlere 10 gün kala iktidar cephesinin Kılıçdaroğlu aleyhine yapması muhtemel kara propagandaya ilişkin iddiaları yazdı. Buna göre ‘deepfake’ (sahte) videolar üretmeleri için yurtdışından hacker’lar kiralandı. Bu yöntemle Kılıçdaroğlu’nun söylemediği sözler söylenmiş gibi gösterilerek kamuoyunda kendisi hakkında olumsuz algı yaratılmaya çalışılacak. Yetkin seçim gecesine ilişkin de uyarılarda bulundu.

Murat Yetkin, CHP’ye ulaşan seçim istihbaratını yazdı: ‘Deepfake için hacker kiralandı’ iddiası!

14 Mayıs seçimlerine çok kısa bir süre kalırken AKP iktidarının CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine yapması muhtemel kara propagandaya ilişkin iddialar gündeme geldi.

Gazeteci Murat Yetkin şahsi internet sitesi yetkinreport.com’ta yayınlanan yazısında, üst düzey bir CHP kaynağa dayandırarak Kılıçdaroğlu’nun “son on gün” ve “Cambridge Analytica” ile kastedilen siber seçim müdahaleleriyle ilgili istihbaratı aktardı.

Yetkin, Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik “son on gün” kampanyasının 3 Mayıs veya 4 Mayıs’ta başlatılacağını belirtti.

“Bir süre önce CHP Genel Merkezine gelmeye başlayan bilgiler ise şöyle” diyen Yetkin, yazısına şöyle devam etti:

“ERDOĞAN DÜĞMEYE BASTI”

“Gelen istihbarat bilgilerine göre Erdoğan, İletişim Başkanlığı üzerinden Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyasını yıpratmak amacıyla “deep fake” ve “Cambridge Analytica” benzeri sistemleri birlikte kullanarak “sahte video ve ses kayıtları” üretmek için düğmeye bastı. (Bu kavramların ne demek olduğuna birazdan değineceğim.)

Bu amaçla bazısı “dark web” üzerinden, yurtdışından çok sayıda “hacker” kiralandı. Muhalefete yönelik “DDoS” saldırılarıyla eleştirel ve muhalif sitelerin engellenmesi, iktidar yanlılarının da öne çıkarılması kampanyası hazırlandı.

Kampanyanın asıl hedefiyse Kılıçdaroğlu: amaç Kılıçdaroğlu’nu Erdoğan’ın seçim kampanyasında kullanabileceği kişilerle görüşmüş, söylemediği şeyleri söylemiş gibi ses ve görüntü kayıtları üretip bunları hedef internet kullanıcılarına göndererek seçim sonuçlarına müdahale etmek.”

SEÇİM GECESİ İÇİN UYARI

Yetkin, CHP’deki istihbarata göre seçime bir hafta, on gün kala devreye alınacak Kılıçdaroğlu’nu karalama kampanyasında özellikle üzerinde durulan hedefin zaman diliminin ABD seyahati olduğunu kaydetti.

Deepfake yöntemiyle üretilmiş ses ve görüntülerin, muhalif seçmeni Cumhur İttifakı’na oy vermese de sandığa gidip Millet İttifakı adayı için oy kullanmaktan caydırma amacı taşıdığının altını çizen Yetkin, seçim gecesine dikkat çekerek şu uyarıyı yaptı:

“İddia edilen türden siber seçim kampanyaları sadece muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu’nu karalama amaçlı değil, 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanma ve sayımına yönelik olarak da kullanılabilir. Nitekim CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in İçişleri Bakanlığının Yüksek Seçim Kuruluna “paralel” bir seçim takip yapısı kurmak istediği iddiası bu kuşkuları güçlendiriyor.

Seçim sahtekârlıklarına karşı uyanık olup oylarımıza sahip çıkmak artık vatandaşlık görevine dönüştü. Gözlemcilerin sandık tutanaklarına ıslak imzalar atılıp fotoğrafları çekilmeden sandık başından ayrılmaması seçimin teminatına dönüşüyor.”

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın.