Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüs tedbirlerinde normalleşme sürecini anlattığı konuşmayı değerlendirdi. Yetkin, Erdoğan'ın CHP'ye yüklenme sebebini sorgulayarak ihtimalleri sıraladı

Murat Yetkin, Erdoğan'ın konuşmasını yorumladı: Tabandaki erimeyi durdurmak için mi?

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasını yorumladı.

Yetkin, "Erdoğan bu ayrıntılı açıklamalarda bulunduktan sonra sözü ekledi, kenetledi CHP’ye getirdi. Sorulması gereken soru, neden? Erdoğan ne yapmaya çalışıyor? Yoksa Türkiye’nin pek çok ülkeye göre Koronavirüs'le mücadelesinde daha başarılı görünmesinden bir seçim zaferi çıkarmayı mı umuyor? Ekonominin artık kimseyi başarılı olduğuna ikna edemeyen görünümüyle seçime gidip başarılı olmayı mı kuruyor? Bu sertleşen siyasi ve ideolojik söylemin altında bu plan mı yatıyor?" düşüncesini dile getirdi.

Peş peşe açıklanan anketlerin Erdoğan'a cesaret verecek türden olmadığının altını çizen Yetkin, "Yani AK Parti’nin oranında 24 Haziran 2018 seçiminden bu yana yukarı doğru hiçbir kıpırdanma olmazken, Erdoğan geçici olarak yükselen destek oranını o düzeyde tutmaya çabalıyor olabilir. AK Parti tabanındaki soğumayı CHP karşıtı söylemi tırmandırarak alevlendirmeye çalışıyor olabilir. Ekonomi bu haldeyken baskın seçim riski almayı düşünmüyorsa, siyasi söylemindeki bu sertleşmeyi açıklamak için tabanındaki erimeyi durdurma çabası dışında seçenek kalmıyor sanki. Tabii Bahçeli seçim isterse o başka; Bahçeli’nin dediği olur o durumda." ifadesini kullandı.

Yetkin'in tamamı bu linkten okunabilecek yazısından bazı satır başları:

Sorulması gereken soru, neden? Erdoğan ne yapmaya çalışıyor? Yoksa Türkiye’nin pek çok ülkeye göre koronavirüsle mücadelesinde daha başarılı görünmesinden bir seçim zaferi çıkarmayı mı umuyor? Ekonominin artık kimseyi başarılı olduğuna ikna edemeyen görünümüyle seçime gidip başarılı olmayı mı kuruyor? Bu sertleşen siyasi ve ideolojik söylemin altında bu plan mı yatıyor? Oysa birbiri ardına açıklanan anketler pek Erdoğan’a cesaret verecek türden değil. Örneğin, Avrasya araştırma şirketinin anketine göre, bugün seçim yapılsa AK Parti’nin alacağı oy, kararsızlar dağıtılmış halde yüzde 34.

murat-yetkin-erdogan-in-konusmasini-yorumladi-tabandaki-erimeyi-durdurmak-icin-mi-726969-1.

Bu grafiğe göre MHP’nin tahmini oyu da 8,9, yani yüzde 10 barajının altında. Yani, yine Cumhur İttifakı olarak seçime girecek olsalar Erdoğan ile Devlet Bahçeli’nin ittifakı yüzde 43 alabilecek. Yüzde 50’nin hayli altında. Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ve Ali Babacan’ın Deva Partisi yüzde 2,5’ar civarındaki oylarıyla Cumhur İttifakına katılması ihtimali bir yana yüzde 50+1 formülü ilk seçimde işlemeyebilir. Bu da eğer ikinci tura kalırsa, yüzde 11 tahmini oy ile İYİ Parti’nin hemen altında görülen HDP’nin kilit önemde olacağı anlamına gelir.
Zaten bu yüzden T24’te Murat Sabuncu’ya konuşan KONDA Araştırma şirketinin başı Bekir Ağırdır, Erdoğan’ın “seçim sistemi değişmedikçe” erken seçime gitmesi ihtimalini görmediğini söylüyor. Özellikle de ekonomi bu haldeyken. İşsizlik Covid-19 nedeniyle görülmemiş düzeylere fırlamış, enflasyona rağmen borç ödemelerinin yolu olarak karşılıksız para basmak tan medet umulurken, dolar 7 TL’yi aşmışken.

Eğer gerçekten ağır risk taşıyan bir baskın seçim yoksa aklında Erdoğan açısından siyasi söylemi böylesine tırmandırmanın bir anlamı kalıyor geriye. O da tabandaki erimeyi durdurma çabası.