Rusya medyasında Türkiye’ye dair yapılan dikkat çekici tartışmalardan örnek veren gazeteci Murat Yetkin, “Bu tartışmalar Moskova’daki ruh hali hakkında bir fikir veriyor” dedi.

Murat Yetkin: Rusya medyasında Türkiye’deki muhalefetle ilişki tartışılıyor

Gazeteci Murat Yetkin, Rusya medyasında Türkiye’ye ilişkin yürütülen bazı dikkat çekici tartışmalardan örnek vererek, “Bu tartışmalar Moskova’daki ruh hali hakkında bir fikir veriyor” dedi.

Yetkin, bugünkü, “Türk muhalefetiyle ilişki, Rusya’da da tartışılıyor” başlıklı yazısında, medyagunlugu.com’da çıkan, gazeteci Fuad Safarov imzalı iki habere dikkat çekti.

“Yabancı ülke, ya da kuruluşların Türkiye’deki muhalefet partileriyle kurduğu temas artık Erdoğan ve AK Parti’de tehdit algısına yok açıyor” diyen Yetkin, “AK Parti, bu temasların daha çok ABD ve Batı Avrupa kaynaklı olmasını, kendi kontrolündeki medya üzerinden 15 Temmuz darbe girişimini çağrıştıracak şekilde kullanıyor” ifadelerini kullanıyor.

Sözlerinin peşi sıra, “Ama bu durum da giderek değişiyor” diyen Yetkin, Fuad Safarov’un iki haberinden aktarımlarda bulundu:

Gazeteci Fuad Safarov, Medya Günlüğü sitesinde dün (8 Ağustos) akşamı Rusya’nın devlet televizyonu Rossiya-1 kanalındaki dikkat çekici bir tartışmayı yazmış.

Orta Asya uzmanı Semyon Bagdasarov, Türkiye’nin şu anda “Rusya için dünyaya açılan pencere” demiş. Ancak Rusya’ya Batı yaptırımlarından dolayı büyük gelir eden Türkiye’de enflasyonun yüzde 80’in üzerinde olduğunu ve Erdoğan’ın bu yüzden seçimi kaybedebileceğini söyledikten sonra sadede gelmiş:

“Atatürk’ün kurduğu CHP ve İYİ Parti var. CHP belediye seçimlerinde büyük kentleri kazandı. Dolayısıyla bizim bu muhalefetle çalışmamız lazım.”

Bagdasarov bunu deyince programın sunucusu Vladimir Solovyov müdahale etmiş: “O zaman Erdoğan’la irtibatı kaydedebiliriz.”

Rossiya-1 kanalında bir gece önceki tartışma programındaysa Milli Savunma dergisi yönetmeni, askeri yorumcu İgor Korotçenko’nun “Erdoğan’ın iktidar anahtarı Putin’de sözleri tartışmaya yol açmış. Korotçenko daha önce 15 Temmuz darbe girişiminin asıl hedefinin Erdoğan’ı ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen askeri uzman.

Programdaki bir milletvekili buna karşı çıkınca da şöyle izah etmiş:

“Bence Erdoğan bu durumu anlıyor. Bu yüzden Putin’le görüşmeye geldi. Biz Türk halkının yapacağı tercihi ve Erdoğan’ın rolünü asla küçümsemiyoruz. Fakat, dünyanın güçlü bir ülkesi olan Rusya, milletlerin şu veya bu politikacı lehinde yapacağı seçimleri de etkileyebilme gücüne sahip.”

Putin yanlısı bilinen Mihail Rostovskiy de Komsomolets gazetesinde 5 Ağustos’ta Soçi’de yapılan Putin-Erdoğan görüşmesi ardından şöyle yazmış:

“Erdoğan’ın, Moskova’ya bir kez daha şunu kanıtlayacağına eminim: Ona sırt çevirmek, çok akıllıca bir fikir değil. Erdoğan’ın Ankara’da iktidarda kalması kesinlikle Rusya’nın çıkarına.”

“MOSKOVA’NIN RUH HALİ HAKKINDA FİKİR VERİYOR”

Yazısının devamında bu tartışmaları yorumlayan Yetkin, “Rusya’daki bu tartışmalar Moskova’daki ruh hali hakkında bir fikir veriyor” dedi.

“Evet, ABD’nin de Rusya’nın da diğer ülkelerdeki seçimlere müdahale sabıkaları var, ama sadece 2019 yerel seçimleri dahi Türkiye’de siyasi peşin hüküm ve varsayımların ancak bir yere kadar geçerli olduğunu gösterdi” ifadelerini de kullanan Yetkin, “Zaten Erdoğan’ın yabancıların Türk muhalefetiyle görüşmesinden rahatsızlığı da 2019’un tekrarı ihtimalinden endişe ettiğini gösteriyor. Sanki gelip Amerikalılar, İngilizler, Ruslar Katarlılar oy kullanacakmış gibi. Ama tahdit algısı bir kez yüreğe düştü mü, silip çıkarmak kolay olmuyor işte” diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.