Katledilen Gazeteci-Yazar Musa Anter cinayetinde 30 yıllık zaman aşımı 20 Eylül'de dolacak. Bugün görülen duruşmada mahkeme başkanı davayı 21 Eylül'e erteledi. Ancak zamanaşımı süresi dolmuş olacak.

Musa Anter davası 21 Eylül'e ertelendi: Zamanaşımı süresi dolmuş olacak

Gazeteci Yazar Musa Anter cinayeti davasının 36’ncı duruşması Ankara Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Musa Anter yakınlarının Anter’in öldürülmesinin insanlığa karşı suç kapsamında olduğu bu nedenle zaman aşımından düşürülemeyeceği yönündeki beyanlarının gelecek celse değerlendirileceğini belirten mahkeme başkanı dosyadaki eksiklerin giderilmesi için bir sonraki duruşmanın 21 Eylül 2022 saat 16.00’da görülmesine karar verdi. Ancak 21 Eylül’de zaman aşımı süresi dolmuş olacak.

Evrensel'in haberine göre; Duruşmadan önce, mahkeme salonu küçük olmasına rağmen salon değiştirilmedi. Çok sayıda avukat duruşmayı ayakta izlemek zorunda kaldı.

HDP milletvekilleri Fatma Kurtalan, Kemal Peköz, Abdullah Koç, CHP Milletvekili Yıldırım Kaya ile İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik'in takip ettiği duruşma 09.40 'da kimlik tespitleriyle başladı.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ‘son celse olduğunu’ bu nedenle söz almak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı gelecek haftaya gün verileceğini belirtti.

DİCLE ANTER: BU DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ, BİZ OLMASAK GELECEK NESİLLER BIRAKMAZ

Dicle Anter davanın başından itibaren çok sayıda zorlukla karşılaştıklarını söyledi. Bugüne kadar gelinen süreci anlatan Anter, davanın zaman aşımı tehlikesine dikkat çekti. Anter, “20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilen Musa Anter cinayetinde zaman aşımı süresi dolmak üzere. Faili belli bir cinayetin davası 30 senedir bitirilemedi. Azmettiriciler mahkeme salonlarında ifadeler verdi, ‘hatırlamıyorum’ dedi. Orhan Miroğlu olayda ağır yaralandı, 30 yıllık süreçte sadece 2 duruşmaya geldi. Bu kadar belge, bilgi ve önergeye rağmen iktidar üç maymunu onmaya devam etti, ediyor. Ne olursa olsun bu davanın peşini bırakmayacağız, biz olmasak da gelecek nesiller bırakmayacak” dedi.

TÜRKDOĞAN: HAKİKAT AÇIĞA ÇIKMADAN KAPATIRSANIZ BU DAVA BİTMEZ…

Anter’den sonra İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan söz aldı. Anter cinayetinin insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında olduğuna dikkat çekti, “Zaman aşımından düşürmeyi düşünüyorsanız bundan vazgeçin. Çünkü biz hakikatin açığa çıkmasını istiyoruz, hakikat açığa çıkmadan davayı kapatmak yeni ihlaller yaratacak. Dava süreci uzayacak. Belki bir nesil gidecek ama yeni nesiller devam edecek” dedi.

3 dosyanın birleştirildiğini hatırlatan Türkdoğan, “Ayırma taleplerimiz kabul edilmedi. Şimdi zaman aşımı gerekçesiyle ayırma kararı veremezsiniz. Zaman aşımı düşünüyorsanız bunu yapamazsınız. AİHM’de bu konuda hükümler var ve çok açık ihlallere neden olursunuz. Abdülkadir Aygan’ın mutlaka ama mutlaka ifadesinin alınmasını talep ediyoruz. Adli kontrol talebine uymayan Hamit Yıldırım’ın tutuklanmasını talep ediyoruz. Ve mahkemenizin eksiklerin girdirilmesi için gerekli işlemleri yapmasını talep ediyoruz” dedi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları Anter ailesini suçlayan beyanlarda bulundu, dosyanın zaman aşımından düşmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi. 20 Eylül 1992’de katledilen Musa Anter cinayetinde davanın zamanaşımı süresi 20 Eylül’de doluyor.