Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter cinayetine dair açılan davada mahkeme heyeti davayı zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürdü.

Musa Anter davası zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürüldü

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in ölümüne ilişkin açılan davanın 37’nci duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter’in de hazır bulunduğu duruşmaya, HDP Eş Başkanı Sancar’ın yanı sıra, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan ve Serhat Eren, milletvekilleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, JİTEM Davası’na dair ilk iddianameyi hazırlayan eski savcı İlhan Cihaner de duruşmaya katıldı.

‘DAVADA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ KAPSAMINDA YARGILAMA YAPILMALI’

Duruşmada ilk olarak İHD Eş Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan konuştu. Davanın zaman aşımına uğramaması gerektiğini ifade eden Türkdoğan, “Bu davada insanlığa karşı suç kapsamında yargılama yapılması gerekiyor. Anter devlet içerisindeki çete tarafından alınan siyasi kararla öldürüldü. Faili meçhul olarak adlandırılan devlet içindeki çete yapılar tarafından sadece Anter değil çok sayıda insan öldürülmüştür” dedi.

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Musa Anter cinayeti davası için 30 yıllık zaman aşımının uygulanması ve davanın düşürülmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter, 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır Seyrantepe Mahallesi’nde saldırı sonucu katledilmiş, yıllar süren soruşturma ve kovuşturmaların ardından Anter’i öldürenlerin bulunamadığı açıklandı ve dosya kapatılmıştı.

Handarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) tarafından yapıldığı iddia edilen saldırıya yönelik eksik yargılama itirazları her seferinde reddedilerek Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin dava 1990’lı yıllarda Kürt illerinde JİTEM tarafından işlenen zorla kaybetme ve hukuk dışı infazlarla ilgili yürüyen JİTEM Ana davasıyla birleştirilmişti.

2019 yılında ise 1993 yılında ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk cinayeti ile birleştirilmişti. Anter’in ölümünü açığa çıkaracak soruşturma, 2019 yılından sonra da yürütülmemişti.

Son olarak 20 Haziran'da gerçekleştirilen duruşma, Anter’in öldürülmesi olayının zaman aşımına uğramasından beş gün öncesine ertelenmişti.