Kadınlar, Şiddetle Mücadele Günü’nde isyanlarını sokaklara taşıdı. Taksim’de bir araya gelmek isteyen kadınlara polis müdahale etti. Çok sayıda kadın gözaltına alınırken şiddete karşı “Artık yeter” dediler.

Müsaade istemedik sokaklar bizim!
Taksim'e çıkmak isteyen kadınlar polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Kadınlar derinleşen ekonomik kriz, artan şiddet ve kazanılmış haklarına yapılan saldırıların son bulması için dün sokağa çıktı. Pek çok kentte meydanları dolduran kadınlar cinayetlere, cezasızlığa, sömürüye karşı haykırdı. İktidar, her yıl 25 Kasım ve 8 Mart’ta buluşma noktası olan Taksim’e yasak getirse de kadınların bir araya gelmesine engel olamadı. Taksim’de 25 Kasım eyleminde bir araya gelen kadınlara polis müdahale etti. Haber takibi yapan BirGün editörleri Yaren Çolak ve Sarya Toprak gözaltına alınırken Havva Gümüşkaya ise basın kartını göstermesine rağmen gözaltına alınmak istendi.

Yapılan müdahalenin ardından 25 Kasım Kadın Platformu açıklama yayımladı. "Biz sizden müsaade istemedik. Bu sokaklar zaten bizim" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İstiklal Caddesini, Galata’yı Karaköy’ü hapishaneye çevirenler yine engel olamadınız, Duymayan kalmasın: Her birimiz ve herkes için eşit ve özgür yaşamlar kurana kadar isyanımız bitmeyecek."

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

Ülkenin dört bir yanında meydanları dolduran kadınlar “Cinayetleri önle” diyerek iktidara seslendi. Edirne’nin Keşan ilçesinde yaşayan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yürüyüş yaptı. Kadınlar, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Kafalı, grup adına basın açıklamasını okudu. Kafalı, "Biz kadınlar en çok en yakınlarımızdaki erkekler tarafından şiddet görüyor ve öldürülüyoruz. Türlü bahanelerle ilk işten çıkarılan, eğitim hayatından ilk koparılan bizler oluyoruz. Kadınlar olarak tüm bu zorluklara rağmen eşit ve özgür yaşamak için mücadeleden geri durmadık, durmayacağız da” dedi.

Fotoğraf: DHAFotoğraf: DHA

Şırnak, Ağrı ve Van'da 25 Kasım'da kadına yönelik şiddete karşı alana çıkan kadınlara polis müdahale etti.

İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar 25 Kasım dolayısıyla baro önünde toplanıp Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş düzenledi. Sık sık "Kadın cinayetleri politiktir", "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganları attı.

Fotoğraf: EvrenselFotoğraf: Evrensel

***

YASAĞIN İPTALİ İÇİN DAVA

İstanbul'da Beyoğlu Kaymakamlığının Taksim'de yapılacak toplantı, gösteri, yürüyüş, eylem yasağı kararının iptali için 25 Kasım Kadın Platformu dava açtı. Platform adına dava açan kadın avukatlar "Kadınların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeye ilişkin anayasal haklarını kullanmalarını engellemeyi amaçlayan bu karar, siyasi bir karardır. Söz konusu yasaklama kararı hak ve özgürlüklere müdahale niteliğinde olup tamamen haksız ve hukuka aykırıdır” dedi.