MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Bu zor kış şartlarında elektrik fiyatlarında bir miktar daha indirim olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Dolar konusunda da beklentilerini açıklayan Asmalı, “11-12 TL seviyeleri belki daha uygun bir seviye olabilir. Ancak dediğim gibi oynaklığın olmaması bizim için esastır” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD da elektrik fiyatlarını eleştirdi

AKP iktidarına yakın Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, bu yıl gerçekleştirilecek MÜSİAD Expo ve Türk-Arap İş Zirvesi başta olmak üzere dernek tarafından hayata geçirilecek projelere ilişkin gazetecilere ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.

Mahmut Asmalı, Anadolu'nun rekabete açık ve küresel pazarlara girmeyi başaran üreticilerine ‘her zamankinden daha fazla güvendiklerini’ belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu 40'ı aşkın ilimizde gerçekleştirilecek yatırımlarla, ihracat odaklı üretim mekanizmasına dinamizm kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ilk etapta Samsun'da 7,6 milyar TL, Adana'da yaklaşık 4 milyar TL, İzmir'de 1,6 milyar TL ve Sakarya'da 660 milyon TL'lik yatırım projeleri hayata geçirildi. Şimdiden toplamda 20 milyar TL'ye ulaşan bu güven hareketinin etki alanını Yatırım Yılı çerçevesinde daha da genişleteceğiz. Söz konusu yatırım tutarının yıl içerisinde 25 milyar liraya ulaşacağını düşünüyoruz. Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi'nin iş gücü piyasasına da ciddi katkı sağlayacağına inanıyor, ilk etap yatırımımızla toplamda 25 bine varan ilave istihdam oluşturmayı amaçlıyoruz.”

"YUVAM HESABINA GURBETÇİ İŞ İNSANLARIMIZIN DESTEK VERECEĞİNE İNANIYORUZ"

Konuşmasından sonra Asmalı soruları yanıtladı. Kur korumalı TL mevduat hesabına MÜSİAD üyelerinin ilgisinin sorulması üzerine, şu anda bu hesapta 313 milyar TL civarında bir büyüklüğe ulaşıldığını söyledi.

Asmalı, "Bu uygulama bankalar için de iyi oldu. Bankalarda mevduatın ortalama kalış süresi uzadı. Normalde 40-45 gündü. Şu anda ilk kez 3 ayı, 6 ayı gören mevduatlar olacak" dedi.

MÜSİAD üyelerinin bu uygulamaya ilgisine ilişkin Asmalı, "Bu konuda elimizde bir rakam yok. Ancak biz TL dışındaki altın ve bazı dövizlerde bulunan parayı TL'ye geçirdik. Çok avantajlı bir uygulama. Devletimizin verdiği bu fırsatı tüm sanayicilerimizin, iş adamlarınız ve vatandaşlarımızın değerlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.

Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım (YUVAM) hesaplarına ilişkin Asmalı, şu bilgileri verdi:

"TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) Başkanımız (Şahap Kavcıoğlu) ile 40'ın üzerinde yurt dışı şube başkanımızın da katılımıyla çevrim içi toplantı gerçekleştirdik. Orada YUVAM hesabı TCMB Başkanı tarafından detaylı olarak anlatıldı. Dün de Frankfurt şubemizin ev sahipliğinde Avrupa'da olan Türk asıllı iş insanlarının katılımıyla geniş bir toplantı yaptık. Bu çağrıya başta yurt dışındaki MÜSİAD üyelerimiz olmak üzere gurbetçilerimizin ve iş adamlarımızın destek vereceğine inanıyorum."

"FAİZ ORANLARI AŞAĞIYA ÇEKİLMELİ"

Mahmut Asmalı, kur korumalı TL mevduat hesaplarında tüzel kişilerin yatırımında minimum 6 ay olan vadenin bireyselde olduğu gibi 3 aya düşürülmesini istediklerini, bu yönde bir çağrılarının bulunduğunu söyledi.

Finansman maliyetlerine ilişkin bir soruya karşılık Asmalı, şu ifadeleri kullandı:

"Faize karşı çıkarken, indirimi desteklerken bu noktayı dile getiriyorduk. Ülkemizdeki sanayicinin, yatırımcının üretim yapmak için işlerini büyütmesi gerekiyor ve bu noktada uygun maliyetli finansmana erişim kolay olmalı. Rekabet ettiğimiz gelişmiş Avrupa ülkeleri yüzde 1-2 seviyesinde kredi kaynağı bulurken, bizim yüzde 14'ler hatta reel sektörde yüzde 25'in üzerinde yüzde 30-32 rakamları söz konusu. Bu durum sanayicimizin yatırımının önündeki en büyük engellerden. Mutlaka aşağıya çekilmesi gerekiyor."

“ELEKTRİKTE İNDİRİM BEKLİYORUZ”

Asmalı, enerji maliyetlerdeki artışlara değinerek, burada devletin ciddi bir sübvansiyon sağladığını, enerji firması yetkililerinin “iki yıldır zararına çalıştıklarını” söylediğini savunarak, "Bir anda bu kadar hızlı şekilde zam yapılmalı mıydı? Bu tartışılır. Ama özellikle KOBİ ölçeğindeki firmaların ve hane halkının elektrik fiyatları artışından daha az etkileneceği bir sübvansiyonun tekrar gündeme alınması hararetle savunuyoruz. Bu zor kış şartlarında elektrik fiyatlarında bir miktar daha indirim olması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖZELLİKLE İTHALATI İKAME EDECEK ÜRÜNLERDE YATIRIM YAPMAYI İSTİYORUZ"

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, üyelerini Anadolu'ya yatırıma teşvik ettiklerini, orada iş gücü ve kiraların daha uygun maliyetli olduğunu, daha rahat personel bulunabildiğini söyledi.

Büyükşehirlere göçü durdurmak ve tersine göç sağlamak istediklerini dile getiren Asmalı, bu kapsamda 2022'de Adana, Afyonkarahisar, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Mersin, Samsun, Karabük, İzmir ve Kayseri gibi illerde üyelerinin yatırımlarını hayata geçireceğini anlattı.

Asmalı, "Amacımız 81 ilde bu yatırım ağlarını organize ve koordine etmek. Bu yatırımlar gıda, otomotiv, tekstil, metal, ambalaj, enerji, inşaat sektörü gibi hemen hemen bütün sektörlerde olacak. Özellikle ithalatı ikame edecek ürünlerin üretilmesi noktasında çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada üyelerimizi bir araya getirmeyi getirerek yatırımlar yapılmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Firmaların yatırım iştahının sürdüğünü vurgulayan Asmalı, ancak şu anda enflasyonun büyük sorun teşkil ettiğinin ve bu rakamın bir an önce düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

"DOLAR KURU 11-12 TL SEVİYELERİNDE OLMALI"

Mahmut Asmalı, dolar kurunun kaç seviyelerinde olması gerektiğine ilişkin soruya karşılık, kurla ilgili tahminde bulunmanın zor olduğunu bildirdi.

Asmalı, kurun mevcut seviyesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kurun şu anki seviyesi bile yüksek. Kurun seviyesi, diğer ülkelerin de enflasyon rakamlarıyla karşılaştırıp onlardan arındırılmış seviyesine bakıldığında 1990'lı yıllara göre bile en üst seviyede şu anda. Dolayısıyla kurun şu anda bu miktarın biraz daha altında olması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak sanayimizin ilk isteği kurdaki oynaklığın son bulmasıydı. En azından kur korumalı TL mevduat hesabıyla bu sağlandı. Sanayiciler bu durumdan memnun. Ancak biz kurun ithalatı özendirici seviyede aşağılara gelmesini doğru bulmuyoruz. Seviye olarak biraz daha aşağı düşmeli. 11-12 TL seviyeleri belki daha uygun bir seviye olabilir. Ancak dediğim gibi oynaklığın olmaması bizim için esastır.”