AKP’nin İBB’yi kaybetmesiyle Erdoğan’ın öncülüğünde kurulan TÜRGEV de hızla küçüldü. İstanbul’da 27 yurdu bulunan TÜRGEV’in sadece 12 yurdu kaldı. CHP’li Karabat, “Kaynakları kesilen yandaş vakıflar küçüldü” dedi.

Musluk kesilince TÜRGEV küçüldü

İSMAİL ARI

AKP'nin 2019 yılındaki tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerini kaybetmesinin ardından Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) da hızla küçüldü. Yandaş vakıf son iki yılda İstanbul’daki birçok yurdunu kapatmak zorunda kaldı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 1996 yılında kurulan ve AKP iktidarları döneminde kamu kaynaklarının seferber edildiği TÜRGEV, son iki yılda İstanbul’da en az 15 yurdunu kapattı. İBB’nin AKP tarafından yönetildiği 2018 yılında yayımlanan STK, Okul, Yurt Faaliyet Raporu’nda belediye kaynaklarının TÜRGEV’in İstanbul’un 16 ilçesindeki 27 yurdu için seferber edildiği belirtildi.

AKP’nin İBB’yi kaybetmesinin ardından da yurtlarını birer birer kapatmak zorunda kalan TÜRGEV’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre İstanbul’da sadece 12 yurdu kaldı.

GİDERLERİNİ İBB KARŞILIYORDU

İBB kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKP döneminde İBB tarafından TÜRGEV'e birçok bina tahsis edildi. Yerel seçimlerin ardından da tahsis süresi sona eren binaların tahsisleri uzatılmadı ve TÜRGEV’in bu binaları boşaltması istendi. AKP döneminde belediye meclisi kararıyla tahsis edilen ve yine belediye meclisinde çoğunluğu AKP’li meclis üyelerinde olması nedeniyle tahsis kararları iptal edilemeyen yurtlarda da ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. Çünkü sadece bina tahsis etmekle yetinmeyen İBB, aynı zamanda bu yurtların birçok giderini de karşılıyordu. İBB kaynakları, TÜRGEV'e tahsis edilen binaların yemek, organizasyon, güvenlik giderleri ile faturalarının da belediye bütçesinden ödendiğini belirtti.

İBB bütçesinden vakıf ve derneklere aktarılan kaynakların kesildiğini vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, BirGün’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“İBB artık bütün kamuoyunun bildiği gibi öğrenci yurtlarını kendisi açıyor. Yandaş vakıflara tahsis edilen binalar geri alınıyor. Vakıflara sadece bina tahsis edilmiyor, kamu kaynaklarından türlü yollarla fonlanıyorlar. AKP'nin İBB seçimlerini kaybetmesiyle kaynakları kesilen yandaş vakıflar küçüldüler. Kamunun birikimleri bir takım siyasi çıkarlarla belli yerlerle aktarılıyordu. AKP’nin İBB’yi kaybetmesiyle bu durum ortadan kalktı. Yurt faaliyetleri prensip olarak devlet tarafından yapılmalı. Cemaatlere ve tarikatlara kaynak aktarılmamalı.”

ERDOĞAN AİLESİ YÖNETİMDE

Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde kurulan TÜRGEV’in yönetim kurulu başkanlığı görevini İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun yürütüyor. Vakfın yönetiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ile oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra birçok AKP’li de yer alıyor.