Bu yıl öğretmenlerimizi iki önemli sınav bekli

Bu yıl öğretmenlerimizi iki önemli sınav bekliyor. Uzman öğretmenlik sınavı ile eğitim kurumları müdür yardımcılığı sınavı.
İki sınavın ayrıntılarını da önce Birgün duyurdu. Ancak öğretmenlerimizden gelen tepkilerden anlıyoruz ki özellikle uzman öğretmenlik sınavıyla ilgili kafa karışıklığı yaşanıyor. Demek ki bu sınavın üzerinde biraz daha durmak gerekiyor. Konuştuğumuz Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ilk uzman öğretmenlik sınavının yaz aylarında ÖSYM tarafından yapılacağını söylediler.
Anladığımız kadarıyla en büyük yanılgı kıdemli öğretmenlerin doğrudan başöğretmen olacağı yönünde. Oysa tüm öğretmenler önce uzman öğretmenlik sınavına girmek durumunda. Yazılı sınav için, yüksek lisans veya doktora bitirenlere muafiyet var. Yazın yapılacak uzman öğretmenlik sınavına meslekte 8 yılını dolduran öğretmenler girebilecek. Uzman öğretmenlik sınavını kazanarak, bu unvanı elde edenler 6 yıl uzman öğretmen olarak çalıştıktan sonra başöğretmenlik sınavına katılabilecekler. Düzenlemeye göre; mesleki kıdemi 16 yıl ve daha yukarı olanlar, bir kereliğine getirilen istisna gereği, 1 yıl uzman öğretmen olarak çalıştıktan sonra, başöğretmenlik sınavına girebilecekler. Uzman öğretmen olanların maaşlarında 73 YTL'lik net bir artış olacak. Hükümetin yaptığı yetersiz zam karşısında, bu artış öğretmenlerde küçük de olsa bir rahatlama sağlayacak.

AL SANA SINAV SORUSU!
Öğretmenlerimizi bekleyen diğer sınav, müdür yardımcılığı sınavı. Daha önce de bu köşede değinmiştik, 10 Ekim 2004 tarihli ilk sınavda çok az sayıda öğretmenimiz bu sınavı kazanabilmişti. Konuyu yeterince araştırmayan gazeteler, "öğretmenler döküldü, sınıfta kaldı" başlıkları atmışlardı. Bazı öğretmenler soruların açıklanmasını istedi. Ancak Bilgi Edinme Yasası çerçevesindeki bu istekler bakanlık tarafından neredeyse "Edinme dedik kardeşim!" şeklinde yanıtlandığı için bir sonuç alınamadı. O halde ekim ayında yapılan sınavın sorularının bazılarını biz açıklayalım.
53. soru ve yanıtları şöyleydi:
"İran şairi Firdevsi'nin halk içinden topladığı destan parçalarından aldığı ilhamla yazdığı, İran'ın efsane çağlarından başlayıp Müslüman Arapların ülkeyi işgaline kadar geçen olayları anlatan destan aşağıdakilerden hangisidir?"
A)Kalevala B)Şehname C)Kaybolmuş Cennet D)Kurtarılmış Kudüs
Bu soru kolay mı geldi? Geçelim 55. soruya:
"Çevresinde tapınaklar, resmi ve özel yapılar bulunan, halkın toplandığı ve resmi işlerin görüşüldüğü açık meydanlara Roma mimarisinde hangi isim verilmiştir?"
A)Bazılika B)Stadyum C)Amfitiyatro D)Forum
Sınavın 56. sorusuna bakalım:
"İslam kültür ve medeniyet verilerinin önemli bir kısmını mimari eserler oluşturmaktadır. Bu grup içinde yer alan Kordoba Camii ve Elhamra Sarayı hangi dönemden günümüze kalmıştır?
A)Endülüs Emevileri B)Memlükler C)Fatımiler D)Tolunoğulları

Müdür yardımcısı olmak için bu gibi sorulara yanıt vermek gerekiyormuş! Üstelik bunlar, B soruları olarak yöneltiliyor. Bakanlık, öğretmenlerin hakarete uğrayacakları ortamı yaratmadan önce bu soruların müdür yardımcılığı ile ilgisini anlatabilirse, iyi olacak.
Bu soruları bazı bakanlık bürokratlarına yönelttik, onlar da döküldü. Bir tanesi bir soruyu bilebildi. Onun da "Oo piti piiti" formülünü kullanmadığına emin değiliz!
Gördünüz mü, sınavda dökülen kimmiş?