Mısır'da 2012’den bu yana ilk defa Cumartesi günü toplanan Halk Meclisi’nin başkanlığına Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’ye yakın isimlerden Ali Abdilal seçilirken, Müslüman Kardeşler’in başını çektiği muhalifler de aynı gün İstanbul’da ‘alternatif meclis’ oturumu düzenledi.

Müslüman Kardeşler, İstanbul'da 'Alternatif Mısır Parlementosu' topladı

Mısır’da meclisin 3 yıl aradan sonra düzenlediği ilk oturumda meclis başkanı seçilen Mısır'a Destek Koalisyonu’ndan Ali Abdilal, konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi'nin zorlukları aşan bir lider olduğunu söyledi.

Kendilerine ‘Sürgünde Mısır Parlamentosu’ adını veren ve Müslüman Kardeşler’in başını çektiği sürgündeki Mısırlı muhalifler ise, Mısır Parlamentosu’yla eşzamanlı olarak önceki gün İstanbul’da toplandı.

Hürriyet gazetesinden İpek Yezdani’nin haberine göre, Müslüman Kardeşler yönetiminin devrildiği 2013’teki askeri darbenin ardından ülkeden ayrılan muhaliflerin kurduğu meclis, ikinci yıllık toplantılarını İstanbul’da düzenledi.

Muhaliflerin düzenlediği toplantıya; Mısır’da yasaklı olan Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı ‘Hürriyet ve Adalet Partisi’ başta olmak üzere ABD’den Sudan’a kadar farklı ülkelerde yaşayan Mısırlı siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan ‘Sürgünde Mısır Parlamentosu’ Başkanı Cemal Haşmet, Mısır’daki meclisin tüm Mısırlıları temsil etmediğini, bu nedenle de bu meclisi tanımadıklarını söyledi.

‘MISIR’IN MEŞRU PARLAMENTOSU İSTANBUL’DA’

Haşmet, “Mısır’ın meşru ve yasal parlamentosu Mısır’da değil, burada (İstanbul’da) toplanan parlamentodur. Mısır’da devrimden sonra düzenlenen özgür seçimler sonucunda 32 milyon insan bu parlamentoyu seçmişti. Amacımız, askeri darbe tarafından Mısır halkının elinden alınan haklarının ve isteklerinin yeniden elde edilmesidir” dedi.

Mısırlı eski milletvekillerinden Dr. Abdulmawgoud Dardery ise İstanbul’daki toplantının amacının Mısır’da cezaevinde bulunan yaklaşık 45 bin siyasi tutuklu ve hükümlüyle dayanışma mesajı vermek olduğunu söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ, PARLAMENTOYU FESHETMİŞTİ

Mısır Anayasa Mahkemesi, seçim kanunundaki bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, parlamentoyu Haziran 2012'de feshetmişti.

Parlamentonun feshedilmesinden 3 yıl sonra geçen ekim ve kasım aylarında düzenlenen seçimlerde, 448'i bağımsız listeden, 120'si de parti kontenjanından olmak üzere toplam 568 milletvekili seçilmişti. Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi'nin, Mısır Anayasası gereği doğrudan atadığı 28 milletvekili ile toplam sayı 596'ya çıkmıştı.