Musonla gelen felaket
Bangladeş

Haber Merkezi

Güneydoğu Asya ülkelerinde günlerdir aralıksız devam eden muson yağmurları hayatı felç etti. Hindistan ve Bangladeş’teki sellerde can kaybı 124’e yükseldi. Bangladeş’te Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (DGHS) tarafından yapılan açıklamada, aşırı yağışların yol açtığı sellerde 64 bölgenin 27’sinde 36 kişi hayatını kaybetti. İki kentin büyük bölümü sular altında kaldı. Binlerce kişi son 4 günü evlerinin çatısında geçirirken, içme suyu, yiyecek ve ilaçlara erişemedi.

Seller nedeniyle yaklaşık 300 bin kişi evlerinden tahliye edilirken, 4 milyon kişinin daha evlerinde mahsur kaldığı ihtimali üzerinde duruluyor.

SON 122 YILIN EN KÖTÜSÜ

İHA’nın haberine göre Bangladeş Afet Yönetimi Departmanı Genel Direktörü Atiqul Haque, Sylhet bölgesindeki sel felaketinin son 122 yılın en kötüsü olduğunu açıklayarak, "Ordu ve donanmanın sel sularında mahsur kalan daha fazla kişiye ulaşmasıyla kurtarma ve yardım operasyonları yoğunlaştırıldı" dedi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Bangladeş’teki acil duruma müdahale etmek için 2.5 milyon dolarlık fon arıyor. Yapılan açıklamada, "1,6 milyonu çocuk olmak üzere 4 milyon kişi, ani selde mahsur kaldı. Acil yardıma ihtiyaç var. UNICEF şimdiden 80 bin haneye bir hafta boyunca temiz su sağlayabilecek 400 bin su arıtma tableti gönderdi" denildi.

Muson yağmurlarının etkilediği Hindistan’da da bilanço kabarıyor. Kuzeydoğudaki Assam eyaletinde meydana gelen sel ve toprak kaymaları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 88’e ulaştı. Eyaletin 32 bölgesinde en az 4.8 milyon kişi selden etkilendi. Askeri yetkililer, federal ve eyalet afet yönetimi yetkilileri, 231 binden fazla kişiyi alçak bölgelerden tahliye ederek barınaklara yerleştirdi. Hindistan Meteoroloji Departmanına göre Assam eyaleti Haziran ayında beklenenden daha fazla yağış gördü.