Türkiye’de hükümetin politikalarını eleştiren Kuzey Kıbrıslı 42 aydın, yazar, siyasetçiye giriş yasağı getirildiği iddia edildi. BirGün’e konuşan Mustafa Akıncı’ya yakın kaynaklar, haberi gördüklerini ancak henüz kendilerine ulaşan bir bilginin olmadığını söyledi. Listede ismi olan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı ise dayanışma çağrısında bulundu. Birkaç gün önce Türkiye’ye girmeye çalışan gazeteci Ali Kişmir, kendisi hakkında giriş yasağının bulunduğunu havalimanında öğrenmişti.

Mustafa Akıncı da dahil 42 Kıbrıslı için “Türkiye’ye giriş yasağı” iddiası

HABER MERKEZİ

Türkiye’de hükümetin politikalarını eleştiren Kuzey Kıbrıslı 42 aydın, yazar, gazeteci ve siyasetçiye, ülkeye giriş yasağı getirildiği iddia edildi.

Kıbrıs’ta yayın yapan Avrupa Gazetesi’nin haberine göre, eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın isminin de bulunduğu listede yer alanlar, “Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle 5 yıla varan zaman dilimi çerçevesinde ülkeye giriş yapamayacak.

Türkiye Cumhuriyeti Elçiliği'ne ulaştığını belirten gazete, “Yasaklı Kıbrıslı Türkler listesini”; “Onlar buna 'Kara Liste' diyorlar, biz ise ‘Ak Liste’ diyoruz” başlığıyla konuyu manşetine taşıdı taşıdı.

Haberde listenin devamının olduğu, yarın ikinci kısmının yayımlanacağı ifade edildi. İlk listede yer alan isimler şöyle:

Mustafa Akıncı, Şener Levent, Tacan Reynar, Şener Elcil, Faize Özdemirciler, Oz Karahan, Ali Osman, Yusuf Alkım, Salih Olgun, Mehmet Levent, Murat Kanatlı, Canan Sümer, Yaşar Ersoy, Selma Eylem, Mahmut Anayasa, Ali Bizden, Ahmet An, Ali Kişmir, Özay H.Kurtdere, Ümit İnatçı, Cenk Gürçağ, Mine Atlı, Halil Karapaşaoğlu, Sezan Artun, Nilgün Orhon, Ayhan Korel, Aziz Şah, Barış Burcu, Serhat İncirli, Senih Çavuşoğlu, Sami Özuslu, Abdullah Korkmazhan, İlke Davulcu, Bülent Tümen, Zeki Beşiktepeli, Ahmet Ustaoğlu, Sadi Kazafanalı, Kubilay Özkıraç, Niyazi Perk, Lila Hayri, Serdinç Maypa, Mustafa Bullir.

KİŞMİR, TÜRKİYE’YE ALINMADI

Listede ismi olan isimlerden gazeteci Ali Kişmir, birkaç gün önce Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den ülkesine dönerken Türkiye’ye giriş yapmak istediği sırada İstanbul Havalimanı’nda ‘yasak’ ile karşılaşmıştı.

KKTC Basın-Sen Başkanı Kişmir, bu yasağı, Türkiye’ye giriş yapmak istediği esnada öğrenmişti. Önceki gün öğlen saatlerinde Kuzey Kıbrıs’a gönderilen Kişmir, konuyu yargıya taşıyacağını dile getirmişti.

AKINCI’YA YAKIN KAYNAKLAR: BİLGİ YOK

Konu hakkında BirGün’e konuşan Eski Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yakın kaynaklar ise Avrupa Gazetesi’nde yer alan haberi gördüklerini ancak kendilerine henüz bir bilginin ulaşmadığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta Ekim 2020’de yapılan seçimler öncesinde, AKP iktidarı Mustafa Akıncı karşısında Ulusal Birlik Partisi’nin adayı Ersin Tatar’ın seçilmesi için faaliyet yürütmüştü.

Ankara’nın desteğini alan Tatar, ikinci turda yüzde 51, 74’lük oy oranıyla Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı olmuştu. Akıncı’nın oy oranı ise yüzde 48,26’da kalmıştı.

Akıncı, Ankara'nın Kıbrıs siyasetine müdahale ettiğini kaydederek bu duruma karşı eleştirel bir duruş sergilemişti.

Seçimin ilk turu sonrası “Siz, ‘Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak’ deme hak ve yetkisine zaten sahip değilsiniz” açıklamasını yapan Akıncı, siyasi hayatını noktaladığını duyurmuştu.

“SALDIRGAN POLİTİKALARDAN MUAF OLACAĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORDUK”

Listede ismi olan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, BirGün’e yaptığı açıklamada dayanışma çağrısında bulundu. Kanatlı, Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerine sahip çıkmayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle Türkiye'deki baroların, demokratik kurumların bizlere sahip çıkması, dayanışması çok önemli. Özellikle Türkiye'deki Baroların. Hem havaalanlarında yaşanacaklar konusunda hem de bizlerin giriş yasaklı olup olmamamızın sorgulanması konusunda Türkiye'deki Baroların desteği ve dayanışmasına ihtiyacımız var.

Elbette, Türkiye’de yaşanan baskıcı, otoriter, saldırgan politikalardan biz Kıbrıslı Türklerin muaf tutulacağını düşünmüyorduk. Bunlar bizim için sürpriz olmadı. Aslında genel beklenti buradaki gazeteci ve siyasilere de Erdoğan'a hakaretten davaların açılacağı yönündeydi. Bu konuda Kıbrıslı Türk Gazeteciler Birliği ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği toplantı dahi yaptı. Yakın bir zamanda Türkiye’dekine benzer davaların, soruşturmaların burada da Erdoğan’ın talimatı ile açılması büyük olasılık.

Elbette bunlar ilk kez yaşanmıyor. Geçmişte “Bulgaristan’ın 1980'lerde yaptığı gibi Türkiye de Kıbrıs'ta asimilasyon yapıyor” dediği için o dönem CTP Genel Başkanı olan Özker Özgür'ün Türkiye pasaportu iptal edilmişti. Her dönemde Türkiye, Kıbrıslı Türk muhaliflere çeşitli yaptırımlar uyguladı, bu nedenle bugün olanlar bizi çok da şaşırtmıyor…”