Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve başladığı günden bugüne kadar olan süreci anlattı. İduğ, kurumsal bir Bornova oluşturmak istediğini söylerken, politikasının da tasarruf olduğunu vurguladı

Mustafa İduğ: Bizim politikamız tasarruftur

BERKAY SAĞOL

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, 31 Mart yerel seçimleriyle birlikte göreve geldiği 1 yıllık başkanlık sürecini düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. İduğ, belediye mali yapısına, ilçedeki projelere ve Covid-19 salgını döneminde belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

İzmir’in en az borcu olan belediye olduklarını belirten İduğ, “1’inci yılımızı doldurduk ama bir yılı anlatmak doğru değil. 31 Mart’ın ardından 23 Haziran İstanbul seçimlerine kadar Türkiye’de 3 ay mola verildi. Mart ayında da Covid-19 salgını başladı. Aslında biz yalnızca 6 ay kadar çalışma yapabildik. Belediye teknik bir konu ve kurumsal hafıza gerekli. Bence Türkiye’de en büyük eksik kurumsal hafıza. Benim yapmak istediğim kişiye değil, sisteme bağlı bir Bornova, yani kurumsallığı oluşturmak ve yerel yönetimler de sivil toplum örgütleri ile beraber çalışmalı. Bu yüzden kültür merkezlerinin daha etkin kullanılması için Bornova’da STK yerleşkesi açıyoruz. Ben bu ülkede 7 kez kriz yaşadım ve ülkeyi kurtaran hep STK’lar olmuştur. O yüzden STK’larla beraber hareket edilmesine gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

1 YILLIK KİRA BEDELİYLE ARAÇLARI SATIN ALDIK

Belediyenin satın aldığı araçlarla ilgili bilgi veren İduğ, “İlk geldiğimizde baktık, en büyük gider payının ne olduğuna baktık. Yüzde 10 kadar kira gideri var. Yani her yıl bütçeden araç kiralamak için 36 milyon TL kira ödüyoruz. O günkü şartlarda kiralamak doğru olabilir ama biz hesapladık ve 1 yıllık kiralama bedeliyle araçları satın alabileceğimiz gördük. 5 milyon da teşvik geldi ve arabalar 31 milyona düştü. Şaibeli bir belediye olmayacağız dedik ve arabaları da Devlet Malzeme Ofisi’nden satın aldık. Ödeyeceğimiz 1 yıllık kira karşılığında arabaları satın aldık. Bornova Belediyesi’nin hizmet binasına ihtiyacı vardı. Belediye binasının yanındaki İş Bankası binasını 4 milyon TL’ye satın aldık. Cumhuriyet Meydanı’nda 8 katlı bir dershanenin binasını da 6 milyon TL’ye aldık. Özkanlar Pazar Yeri’nin kurduk. 3 bin mağdur vardı. Pazardan gelen tezgâh gelirleriyle bu binaları satın almış olduk. Bornova Belediyesi’nin kasasından ekstra hiçbir para çıkmadı” dedi.

mustafa-idug-bizim-politikamiz-tasarruftur-755954-1.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Dijital sınıf ile eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden İduğ, “Karantina sürecinde evden çıkamayan öğrencilere destek olduk. 82 milyonluk ülkede engelli yaşayanımız yüzde 10’dur. Onlar evden dışarı çıkamıyor. Biz Dijital Sınıf ile onların evine dershaneyi ücretsiz getirdik. Bornova’da 60 bin öğrencinin 54 bini dershaneye gidemiyor. Biz onlara da dershane hizmeti sunduk. Pandemi sürecinde atölyelerde günde 30 bin maske ürettik. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi ailelere 20 bin 500 adet erzak paketi dağıttık” dedi.

BELEDİYELERİN AÇIK VERMEME GİBİ BİR DURUMU YOK

Finansal okuryazarlık konusuna vurgu yapan İduğ sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz Mayıs ayından itibaren Aralık 2020’ye kadar toplam 42 milyon TL açık vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 milyon açık verecek. Türkiye’de tüm belediyelerde gelir azalması olacak ve belediyelerinin açık vermeme gibi bir durumu yok. Biz bunu krediyle çözmüyoruz. Tasarruf mümkün. Hizmet alımını rekabetçi piyasada yaparsanız yüzde 40 üzerinde tasarruf yaparsınız. Aynı erden sürekli satın alan bir belediye değil işini yapan ehil firmalardan satın almalar yapabilirsiniz.”