Mustafa Necati Kültür Evi’ne gerici yazar Nuri Pakdil’in adının verilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Mustafa Necati’nin yeğeni Işık Doğusoy, “Bakanlık fikrimizi sormadı, bu yanlıştan dönülmeli” dedi

Mustafa Necati’nin yeğeni: Bakanlık bize sormadı

İsmail ARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, eski Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin adını taşıyan tarihi ‘Mustafa Necati Kültür Evi’ binasına, ‘Yaşasın şeriat’ sloganı atan İslamcı yazar Nuri Pakdil’in adını vermesine yönelik tepkiler sürüyor. BirGün’e konuşan Mustafa Necati’nin yeğeni Işık Doğusoy, İslamcı yazarın adının kültür evine verilmesine yönelik kendilerine bilgilendirme yapılmadığını söyledi.

Kültür evinin Mustafa Necati’nin kardeşleri tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlandığını hatırlatan Doğusoy, “AKP hükümetleri döneminde bağışlanan evinin önce kuru fasulyeci yapılmak istenmesi, şimdi ise tam karşıt görüşleri olduğu bilinen bir kişinin isminin, Mustafa Necati’nin kendi evinden isminin silinmesi bizi ziyadesiyle üzdü” diye konuştu.

Mustafa Necati adına hak arayışlarının süreceğini vurgulayan Doğusoy, “Bu tarihi binanın kullanımı ile ilgili, bakanlık, aileden hiç kimse ile iletişime geçmemiş, bilgilendirmemiş, düşüncelerimiz sormadı. Bu tarihi binanın Mustafa Necati’nin kısa ancak başarılarla dolu, vatanına adadığı hayatının sergilendiği müze ve onun görüşlerini yansıtan bir kültür ve eğitim evi olması gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yanlıştan döneceğini umuyorum. Gerekirse de hukuki yollara başvurulacaktır” ifadelerini kullandı.

İzmir’de Kurtuluş Savaşı’nda mücadele veren önemli isimlerden olan Mustafa Necati Uğural, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı yapmıştı.