DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, tarikatta çocuk istismarı skandalına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeneroğlu, "Tarikat ve cemaat yapılarının şeffaf olması, denetlenebilir olması gerekiyor. ‘Kapatılsın’ denmesine de karşıyım; denetlensin, şeffaflaşsın" dedi.

Mustafa Yeneroğlu: 'Tarikat ve cemaatler kapatılsın' denmesine karşıyım

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, KRT TV'de dün akşam yayınlanan Haftanın Panoraması programında Semra Topçu’nun sorularını yanıtladı.

BirGün yazarı Timur Soykan'ın ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılması hakkında değerlendirmelerde bulunan Yeneroğlu, "Tecavüz, 6 değil 14 yaşında olsa da vahim bir durum. Bu caniliğe ortak olan aileyi konuşuyoruz ama bu olay savcılıkta kapatılmış. Asıl bunun üzerine gidilmeli. Sistemik bir sorun var burada. Yargının iflasının yeni örneği. Bu ülkede sanatçılar, hoşa gitmeyen cümle kurduğunda gözaltına alındı. Şimdi 6 ay sonrasına mahkeme veriliyor. Burada yargının iflası, kayırma var" dedi.

"TARİKATLAR ÇOCUK İİSTİSMARINA KARŞI DURMALI"

"Tarikat ve cemaat yapılarının şeffaf olması, denetlenebilir olması gerekiyor" diyen Yeneroğlu, şunları söyledi:

"Kız çocuklarının 15 yaşın altında evlendirilmesini savunan Akit diye bir gazete var, suç teşkil eden cümleler kuran manşetler atılıyor. Tarikat ve cemaatler, çok net olarak çocukların istismarına karşı durmalı, tavır almalı. Kadının ikinci plana itilmesi, çocukların evlendirilmesi konularında kamuoyunu ikna edici tavır almalı. ‘Kapatılsın’ denmesine de karşıyım; denetlensin, şeffaflaşsın. Temel insan haklarına uygun, hukuk devletine uygunluk asgari gerektir. Gizli kapaklı işler değil şeffaf yapılar olmalı."

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayımlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Sosyal medyada tepki yağan olaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yapmış ve davaya müdahil olunduğunu bildirmişti.