Washington ile gerçekleşen müzakere sonrası belirsizlik sürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, “Ateşkes yok, ara verdik” sözlerinin yanı sıra “Kobane’ye girmeyeceğiz diye bir şey yok” şeklindeki ifadeleri ile ABD’li diplomatların açıklamaları çelişiyor

Mutabakat sonrası belirsizlik sürüyor: Açıklamalar çelişkili

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yürüttüğü mutabakat sonrası bölgede tansiyon bir nebze düşse de belirsizlik sürüyor. Görüşmede üzerinde uzlaşıldığı belirtilen 13 maddelik ‘anlaşma’, taşıdığı belirsizlikler nedeniyle farklı tepkilere yol açıyor. Pence, ‘ateşkes’ kararı alındığını belirtirken, hükümet cephesinden farklı açıklamalar geliyor. Operasyona 5 gün ara verildiğini duyuran hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda “Ateşkes yok, operasyona ara verdik” ifadeleri kullanıldı.


Öte yandan YPG’nin boşaltacağı bildirilen bölgenin kapsamı, derinliği, genişliğinin yanı sıra, IŞİD militanları ile yerinden yurdundan edilenlerin durumu hakkında ABD ile Türk tarafının eşgüdüm içinde hareket edeceği belirtilse de söz konusu eşgüdümün nasıl sağlanacağı da belirsizliğini koruyor. ABD’li senatörlerin yaptırım kararlarının Kongre’de kabul edilmesi durumunda ise ABD Başkanı Donald Trump’ın ne yapacağı da merak konusu. Müzakereye ilişkin tarafların birbiriyle çelişen ifadelerinden bazıları ise şöyle:

Kobane polemiği

Mike Pence, “YPG’nin yaklaşık 32 kilometre derinliğinde olacak güvenli bölgenin güneyine çekileceklerini, ayrıca Türkiye’nin Kobane’ye operasyon düzenlemeyeceği taahhüdünde bulunduğunu” söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Bizim amacımız 32 km derinlikte, Fırat’ın doğusunda ve Irak sınırında 444 km boyunca hiçbir teröristin kalmaması. Kobane meselesinde Pence’in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz diye bir şey konuşulmadı. Orada Ruslar var siz onlarla konuşursanız dendi. Yoksa girmeyeceğiz diye bir ifademiz olmadı”

Yaptırımlar işleyecek mi?

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise Türkiye’ye yönelik ağır yaptırımları içeren tasarıyla ilgili “Kongre nezdinde çalışmalar ve istişareler” yürütüleceğini belirtti.

Mutabakatta ABD Kongresi’ndeki yaptırım tasarısının Trump’ın veto yetkisini aşacak şekilde kabul edilmesi durumunda hangi önlemin alınacağına değinilmedi.

***

‘14 saldırı yapıldı’

Müzakere sonrası 5 günlük çatışmasızlık kararırın ardından Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Twitter hesabından yaptığı açıklamada “TSK tarafından Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik varılan mutabakata tam olarak uyulurken, PKK/YPG’li teröristler son 36 saatte 14 taciz/saldırı gerçekleştirdi” denildi. Açıklamada ayrıca, “Varılan mutabakatın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, meşru müdafaa hariç sükûnetin sürdürülebilmesi için ABD ile anlık koordine yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı. Öte yandan SDG’den yapılan açıklamalarda da Türkiye’nin ateşkesi ihlal ettiği iddia edildi.