Mutfağa giren her ürün zamlandı

EKONOMİ SERVİSİ

Ekonomik krizin kıskacındaki halk, pandeminin getirdiği zorlukların da etkisiyle büyük bir kriz yaşıyor. Son aylarda gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle iyice alım gücü düşen yurttaş, bu yıl da ramazan ayına krizin gölgesinde giriyor. Çarşı pazardaki fiyatları değerlendiren CHP’li Gürsel Tekin, “Ülkedeki mevcut ekonomik kriz, Covid-19 salgınıyla daha da derinleşince yurttaşın tadı iyice kaçtı.

Halk artık gramla değil, taneyle alım yapıyor. Ramazan hareketliliğinden de umudunu kesen esnaf ise satışlarının geçen seneye göre yüzde 50-80 düşmesinden şikâyetçi” dedi. Tekin, yoksulun mutfağına giren 50’yi aşkın temel gıda ürünü içerisinde neredeyse zam görmeyen ürünün kalmadığını belirterek “İşte AKP’nin ‘hayaldi gerçek oldu’ dediği yeni Türkiye’si budur” diye konuştu.

Fiyat karşılaştırması yapan Tekin, “Her vatandaşın, emeklinin, işçinin, köylünün herkesin mutfağında kullandığı temel gıda fiyatlarında yapılan zamları karşılaştırdım. Geçtiğimiz yılki fiyatlar ile bu yılki fiyatları kıyaslayarak ortaya koyduğu karneye göre; un, şeker, yağ, peynir, zeytin gibi temel tüketim maddelerinde yüzde 40 ile yüzde 80 arasında artış var. Bu fiyatlar pazar fiyatları bir de marketlere baktığınız da asıl yangını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

***

2020/2021 yılı kıyaslaması

TÜİK’in açıkladığı Mart ayı enflasyon rakamlarına göre fiyatı en çok artan ürünler gıda ürünleri. Mart ayının zam şampiyonları listesinde ilk 3’te, sırasıyla karnabahar, sivri biber ve tavuk eti yer aldı. Karnabaharda sadece bir ayda yaşanan fiyat artışı yüzde 61 oldu. Halkın mutfağına giren ürünlerin bir yıllık fiyat artışları ise dikkat çekici.

mutfaga-giren-her-urun-zamlandi-863866-1.