İsveç İstatistik Enstitüsü’nün, Avrupa Birliği için İsveç ayağını yürüttüğü mutluluk araştırmasının sonuçları açıklandı. Sonuçları sıralama bazında okuyan basın, “İsveçliler, Kuzey’in en mutsuzları” diye olayı duyurdu. Mutluluk sıralamasında İsveçliler, hesaplamalara AB üyesi olmayan İzlanda ve Norveç’i de katınca Avrupa içinde yedinci sıradalar. Beş İskandinav ülkesi arasında en mutsuz ülke de İsveç görünüyor. İsveçliler neden kuzeyin en mutsuzu sorusuna cevap arayan uzmanların ise üzerinde anlaştığı bir nokta var: İsveç için daha fazla demokrasi bu toplumu mutlu edebilir.

Para, pul, sıcak hava değil, demokrasi mutluluk getirir deniyor. İsveç Devlet İstatistik Enstitüsü’nden Thomas Helgesson, “Sübjektif olarak kendini iyi veya mutlu hissetme, beklentilere oldukça bağlıdır. Kişiye göre işe girmekle mutluluk değişim gösterebilir eğer daha önce işsizsen. Ama bir ülkenin seneden seneye mutluluk gelişimlerinde çok büyük değişiklik olmaz” diyor Metro gazetesine.

Göteborg Üniversitesi’nde “İnsanları ne mutlu ediyor?” diye bir araştırma yürüten pratik felsefede Profesör Bengt Brülde, toplumun doğru yöne gelişmesi, pek çok ekonomik ve sosyal göstergenin “iyi” olmasına rağmen İsveçlileri daha mutlu yapabilir kanısında. Profesör Brülde, “Artan eşitsizlik eğilimi toplum için iyi değil. Bütün vatandaşlara bir şekilde orta halli bir hayat sunabilmemiz lazım. Demokrasinin mutluluğu geliştireceğini ben de düşünüyorum. Örneğin İsviçre’deki gibi doğrudan bir demokrasi toplum için kesin mutluluk kaynağı” diyor.

Avrupa’nın en mutlu ülkesinin Danimarka olarak açıklandığı listede Finlandiya, İsviçre, İzlanda, Avusturya ve Norveç sırasıyla İsveç’in önüne geçmiş durumdalar. Mutluluğun tepesinde mutsuzluk sıralaması telaşı işte bu liste üzerinden dönüyor. Daha fazla demokrasinin toplumun geneline mutluluk getireceğini söyleyen Profesör Brülde, bireysel mutluluk için göstergelerini değiştiriyor. İş hayatını, boş zamanlarında neler yapıldığını, yakın ilişkileri ve kişinin hayata karşı tutumunu, bir kişinin ne kadar mutlu hissettiğini oluşturan en önemli faktörler olarak açıklıyor.

İstatistik Enstitüsü’nün İsveç’te yürüttüğü mutluluk araştırmasından uygulanan çalışmada vatandaşlara yöneltilen hepi topu üç soru var. “Hayatından ne kadar mutlusun?”, “Mutlu musun?”, “Hayatının anlamlı olduğunu düşünüyor musun?” bu sorulara cevap ararken duman olan İsveçli’ye reçete doğrudan demokrasi olarak yazıldı.

Nitekim önceki hafta, İsveç’in bir “mutsuz” kadınına, demokratik bir tavır ilaç oldu. İsveç Parlamentosu’ndaki ırkçı parti İsveç Demokratlarında ilginç bir gelişme yaşandı. Parti lideri Jimmie Åkesson’un kaynanası Parlamenter Margareta Larsson, damadının başkanlık ettiği partisinden ayrılarak bağımsız milletvekili oldu. Kaynana Larsson, şu sıralar parlamentoyu bırakmadan görevine bir ara verdi, sonrasında meclis sıralarındaki görevine geri dönecek. İsveç Demokratları Partisi’nden ayrılma kararını basına açıklayan Margareta Larsson, liderliğini damadının yaptığı partinin yönetimine ciddi eleştiriler yöneltti.

Partide varolan liderlik ilahlaştırmasının çok sağlıksız olduğunu söyleyen Larsson, Expressen gazetesine yaptığı açıklamada, “Eğer yönetimin görüşlerine aksi görüşler ve düşünceler paylaşırsan kovulabilirsin, dışlanabilirsin veya satın alınabilirsin. Bunu herkes biliyor” dedi. Irkçı partinin kendi vekillerini nasıl satın aldığı konusunda henüz bir meclis araştırması başlatılmadı ama Kaynana Larsson’un açıklamaları İsveç Demokratları tarafından yalanlandı. Hikâye, kaynana-damat atışmasına çevrilmeden partinin Grup Lideri Mattias Karlsson’a cevap verme görevi verildi. Karlsson da tek bir cümle ile “Eleştiriler gerçekle bağdaşmıyor” diyerek işini yaptı