Mutluluk bir kitaptır

MEHMET ÖZÇATALOĞLU

Umudun bir başka adı da yeni kurulan yayınevleri olur benim için. Heyecanlanırım. Merakım artar. Beklemeye başlarım, “Acaba neler yayınlayacaklar?” diye. Eskiler, yeniler… Özellikle de yeniler. Göremediğimiz neleri gördüler / görecekler diye düşünürüm. Aslında sözün kısası yeni bir yayınevi yanında soru işaretleriyle gelir. Bana kalansa izlemektir, görmektir, şans dilemektir, yol açıklığı dilemektir. İşte bu dileklerin yeni muhatabı 'Hippo Kitap' bugünlerde. Heyecanlı bir şekilde geldiler ve bu heyecanı da hemen hissettirdiler. Çocukların menfaati için ne yapılır da heyecanlandırmaz zaten.


Hippo Kitap şu satırlarla selamladı okurlarını: “Hippo Kitap, çocukların tam da şimdi, çocukluk hayalleriyle var oldukları vurgusuyla yola çıkıyor. Yaygın görüş olan çocuğun gelecekte tamamlanacağı, o zamana kadar da şekillendirilmesi, yoğrulması gereken küçük insanlar oldukları fikrine itiraz ediyor. Aras Yayıncılık tarafından geliştirilen bir yayıncılık girişimi olan Hippo’nun hareket noktası, üstten bakmayan, didaktik olmayan, öğretici konumundan sıyrılmış, edebi değeri yüksek, alt metinleri zengin, söz söyleyen ve fikri olan kitapları çocuklarla buluşturmak…”

Önümde yayınevine ait iki kitap var. İlki 'Küçük Okul Çantası Büyük Macera'. Sıradan bir okul gününü anlatıyor kitap. Okula yeni başlayan bir çocuk için ilk gün büyük bir adımdır yaşamında. Ebeveynlerinden ve evinden ayrı kalacağı ilk saatler. Kendini korunmasız hissedeceği bir gün. Yeni arkadaşlar, farklı bir ortam ve önünde ‘öğretmenim’ diye sesleneceği, tanımadığı bir insan. Bunun hepimiz farkındayız da çocuk açısından, onun minik penceresinden baktık mı hiç bu sıradan bir güne? Ve gerçekten sıradan bir gün mü? Yaşam her günü aynı gibi görünse de her günü başkadır aslında. Ritmik bir tekrar söz konusu değildir. Duygu değişimleri o ritmi bozar çünkü. İşte kitap, bu büyük günün her anının duygusunu yaşatmaya çalışıyor. İlk olarak yataktan kalkış, kahvaltı, giyinme, okula varış, dersler, oyun saati, öğle yemeği, uyku saati, eve dönüş (…) yeniden uyku. Tüm bu anların çocuk gözünden yansıması bu kitap. Geraldine Collet yazmış, Kerascoet resimlemiş. Sosi Dolanoğlu dilimize çevirmiş. İlk okuma dönemi için de daha öncesi dönem için de renkli sevimli bir kitap.

KEYİFLİ BİR KİTAP

Hippo Kitap’tan bir başka kitap da 'Mutluluk Bir Tilkidir'. Daha renkli, okuma sürecini daha uzun tutacak bir kitap. Evelina Dacivte yazmış, Ausra Kiudulaite resimlemiş, Lora Sarı dilimize çevirmiş. “Povilas, büyük bir şehrin büyük bir parkında, ağaç evde yaşayan bir çocuktur. Bir gün bir tilkiyle karşılaşır ve hayatı birden renklenir. Bu tilki turuncu renkte olduğu için mi oldu yoksa tilki boz bir renkte olsaydı yine olur muydu tam olarak çözemesem de turuncunun ilgisi olduğuna daha fazla inanıyorum. Turuncu olan sadece tilki de değil. Portakal, havuçlu kek, kayısı reçeli, basketbol topu ve sarman kedi de turuncu. Bu da tilkinin, tilki olduğu için değil turuncu olduğu için Povilas’ın yaşamını renklendirdiğinin bir göstergesi oluyor aslında. Tilki ile Povilas’ın paylaşımları her geçen gün artar ve arkadaşlıkları sıcak bir dostluğa dönüşür. 'Mutluluk Bir Tilkidir' keyifli bir kitap. Fakat kullanılan yazı karakteri bu keyfe gölge düşürebilir. Sözcüklerin tamamı büyük harfle yazıldığından ve metin sayfalarda belli bir düzen içinde yerleşmediğinden dolayı okuru yorabilir. Bu yönden tekrar gözden geçirilmesinde yarar var diye düşünüyorum.

Bize yakın bir zamanda “Merhaba!” diyen Hippo Kitap’a “Hoş geldiniz!” diye seslenerek bizi keyifli kitaplarla buluşturmalarını diliyorum.

cukurda-defineci-avi-540867-1.