Mutluluk hareketi!

Medyayı demir gibi ören holdingin kanalında ana haber bültenini sunan en kor woman arkadaş, şıkır şıkır yeni stüdyolarında ışıl ışıl haberler ve pırıl pırıl kostümlerle yeni yayın döneminde ‘mutluluk hareketi’ başlatacaklarının müjdesini vermiş. Haberleri izleyen mutlu olacakmış!

Mutluluk hareketinin bir parçası olarak düşünülmüş olsa gerek bu röportaj için afilli fotoğrafların çekildiği dakikalarda aynı holdingin haber ajansının ödüllü foto muhabiri Nilüfer Demir işten çıkarıldı. Demir, çekmiş olduğu Aylan Bebek fotoğrafıyla aileleriyle birlikte savaştan kaçarken hayatını kaybedip kıyılarımıza cansız bedeni vuran bebeklerin gerçekliğini çarpıcı bir şekilde tüm dünyaya anlatmıştı hatırlarsınız.

Yeni yayın dönemine iddialı hazırlanan televizyonun mutluluk hareketi ilkeleri gereği bakalım daha kaç gerçek gazeteci işsiz kalacak? Haber mutluluk vermiyorsa, televizyon haber vermeyerek seyircisini mutlu etmeyi deneyecek anlaşılan. Aslında uzun süredir zaten bunu yapıyor tüm televizyonlar.

Diyelim ki memlekette hayvancılık bitirilmiş, uzaklardan Güney Amerika’dan canlı hayvan ithal edilir vaziyette ve o hayvanlar yüzünden de öldürücü şarbon hastalığı yeniden boy göstermiş, hastanelere şarbon şüphesiyle başvuranlar var. Mutluluk hareketi ne yapacak? Çok basit. A Haber, bu olayı nasıl anlatıyor ya da anlatıyor mu önce ona bakacak sonra kararını verecek ve ışıl ışıl kostümüyle en kor woman başlayacak anlatmaya: "Bayramda ete doyan vatandaş, balığa yöneldi."

"Peki balık yemek hangi hastalıklara şifa oluyor. Haberimizi izliyoruz" diyecek tek kaşını havaya kaldıracak, işte size mutluluk. Diyelim ki firmalar tek tek kapanıyor, döviz kurundaki artışa can dayanmıyor, AVM’lerin yürüyen merdivenlerine dahi haciz gelme noktasında, vatandaş mutsuz. Ne yapacak en kor woman? Patlatacak bir alışverişte son trendler haberi, satın alamadığı ürünleri ekranda gören vatandaşa bir mutluluk hali gelecek. ‘Kim şık kim rüküş’ diye diye tartışırken kendi çıplaklığını unutacak vatandaş.

Mutluluk hareketi kadrosu, görse de görmezden gelecek bazı şeyleri. Misal, memlekette bakım yapılmayan tren yollarında meydana gelen bir tren kazasında onlarca insan mı öldü? O gün kısa bir haber verecek ertesi gün böyle bir kaza yaşanmamış gibi davranacak, ‘bu kimin yüzünden oldu?’ sorusu mutsuz eder vatandaşı, bu soruyu sormayacak.

Kadın cinayetleri, çocuk istismarı cezasız kalıyor ve üstelik her geçen gün bu tür haberler artıyor mu? Çare basit. Seyirci, bu tür haberler ekrana getirilip tartışıldıkça vakaların artıcağına inandırılacak, tertemiz vicdanlarla! cinayetler, tecavüzler görmezden gelinecek, ‘kına gecesinde son moda uygulamalar, gelin makyajının püf noktaları’ sayılıp dökülecek. Hem izleyenin içi kararmamış olacak hem patron durduk yerde Ankara’dan uyarı almayacak!

Ekmeğe, elektriğe, doğalgaza, suya zam üstüne zam mı geldi? Mutluluk hareketi, dış güçlerin ekonomik saldırısına dikkat çekecek ve Ayşe teyzelerin elektriksiz, susuz, ekmeksiz de yaşayabileceklerini onlara örnekleriyle anlatacak. Öyle bir kahramanlık edebiyatı yapacak ki mutluluk hareketi, izleyen Ayşe teyzeler neredeyse elektriğe, suya, ekmeğe düşman haline gelip kenetlenecek, haberden sonra başlayacak diziyi merakla bekleyecek. Mimikleriyle jestleriyle halkın mutluluğu için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığının altını çizen en kor woman, komik hayvan videolarıyla seyircinin efkarını dağıtırken hayvanlara işkence edenler görmezden gelinecek.

Kronik mutsuzlar, zaman zaman ekranda afişe edilecek, hedef gösterilecek, toplumun mutluluğunun kronik mutsuz, yüzü gülmeyen, memnuniyetsiz bu ‘hain’lerin ağzının payının verilmesiyle mümkün olacağının sık sık ve talimatla altı çizilecek. Hafıza, mutsuz ediyorsa seyirciyi toplumsal hafıza yok edilecek. Seyirci kendi adını dahi zor hatırlar hale geldiğinde seyreyleyin mutluluğu.

Halkın yoksullaşmasının, kimsenin can güvenliğinin kalmamasının, hak arayanların başına türlü işler gelmesinin, gençlerin umutsuz olmasının, adaletin terazisiyle birlikte yok edilmesinin sebepleri ve sorumluları üzerine kafa yoran mutsuz olur. Mutluluk hareketi, işte bunun önüne geçecek. Adına prestijli olsun diye hala haber bülteni denilen o şovları hazırlayanlarsa mutluluğu patrondan duyacakları iki güzel söz ve ay başında banka hesaplarına kuzu gibi yatacak bol sıfırlı maaşlarda arayacak. Maaşınızı Dolar’a çevirmeyi unutmayın mutlu insanlar sonra gözünüze çekecek kaleme, alnınıza sürecek fondötene bile güç yetiremezsiniz. Göz kenarında çizgi, alında kırışıklık mutsuz gösterir benden söylemesi!