Mutsuzluk artıyor isyan dinmiyor

ABD'de George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi sonrası 'Irkçılığa son' ve 'Polis reformu' talebiyle üç haftadır süren eylemler, Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis kentinde, başkent Washington DC ve New York eyaletlerinde devam ediyor. Birçok kent, yerel polis teşkilatlarında reformlar için adımlar atarken, ABD Başkanı Donald Trump da federal çapta polis teşkilatları konusunda bir kararname imzaladı.

OTURMA EYLEMİ

Washington'da, Beyaz Saray'a yakın Pennsylvania Caddesi üzerinde yer alan Freedom Plaza'da bir grup gösterici kamp kurarak üç gündür oturma eylemi yapıyor. Eyleme devam eden göstericiler, Washington DC Polis Departmanı'nın finansal kaynaklarının kesilmesi talebinde bulundu.

ABD'nin Richmond kentinde ise göstericiler, konfederasyon ordusundan bir topçu askeri betimleyen Howitzers Heykeli'ni yıktı. Ülkede son dönemde ırkçılık karşıtı gösterilerde protestocular tarafından yıkılan dördüncü heykel oldu.

Buffalo kentinde ise ırkçılık karşıtı protestolar sırasında polis şiddeti gören 75 yaşındaki Martin Gugino'nun kafatasının çatladığı ve yürüyemediği açıklandı. Gugino'nun avukatı Kelly Zarcone, Gugino'nun durumunda henüz bir iyileşme olmadığını belirtti. Trump ise Gugino'ya 'ANTIFA provokatörü' diyerek saldırıyı haklı çıkarmaya çalışmıştı.

HALK MUTSUZ

Ayrıca, ülkede yapılan bir anket, ülke yurttaşlarının son 50 yılın en mutsuz günlerini geçirdiğini ortaya koydu. Chicago Üniversitesi Ulusal Fikir Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankete, 2018'de 'çok mutlu' olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 31'ken bu yıl aynı yanıtı verenlerin oranı yüzde 14'e geriledi.

ABD'lilerin yüzde 58'i gelecek nesillerin daha iyi yaşam standartlarına sahip olacağı fikrine katılmazken, kendini yalnız hissettiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 23'ten yüzde 50'ye çıktı.

ABD'de en son açıklanan verilere göre, ülkede işsizlik sigortasına başvuranlara bağlı hesaplamalar işsizlik oranının yüzde 14.4 düzeyinde olduğunu gösterdi.

2 BİN KİŞİ LİNÇ EDİLDİ

Öte yandan, ABD'de köleliğin yasaklandığı 1865'ten sonra özellikle güney eyaletlerde 2 bin siyahın linç edilmesinin kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı. Alabama merkezli Equal Justice Initiative (Ortak Adalet Girişimi) tarafından yapılan açıklamada, 1865-1950 yılları arasında 6 bin 500 siyahın linç edildiği, bu dönemde binlerce kişinin de taciz ve tecavüze uğradığı ortaya konuldu.

SORUŞTURMA TALEBİ

Afrika ülkeleri ise Birleşmiş Milletler'e (BM) ABD ve diğer ülkelerde görülen sistematik ırkçılık ve polis şiddetine ilişkin soruşturma açılmasını öngören bir karar tasarısı sundu. Tasarıda, son zamanlarda Afrikalıların ve Afrika kökenli insanların haklarını savunan barışçıl göstericilere karşı uygulanan polis şiddetine karşı harekete geçilmesi çağrısı yapıldı. Konunun BM İnsan Hakları Konseyi tarafından acil olarak masaya yatırılması bekleniyor.