Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze sayısı, 2002’den bu yana yalnızca 25 arttı. 2002’de 177 olan bakanlığa bağlı müze sayısı, 2018 sonunda 202’ye yükseldi. Bakanlığın müze açma projesi lafta kaldı

Müze sayısı 17 yılda yalnızca 25 arttı: 10 ilde müze yok

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

İktidarın kültür alanına bakışı, 2002-2018 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze sayısında değişim ile bir kez daha gözler önüne serildi. Bakanlığın verilerine göre, 2002 yılında 177 olan müze sayısı, yalnızca 25 arttı.

TBMM’ye sunulan bütçe teklifine göre, 2020 yılı bütçesinden önceki yıla göre yarım milyon lira kesilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze sayısındaki artışın azlığı da dikkat çekti. 2002 yılında 177 olan bakanlığa bağlı müze sayısı, 2018’in sonuna dair verilere göre, 202’ye yükseldi. Ülkenin 10 ilinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze olmadığı öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 'Müze Listesi'ne göre, bakanlığa bağlı müze sayısında İstanbul, ilk sırada yer alıyor. İstanbul’da, aralarında Ayasofya Müzesi ile Çinili Köşk’ün de yer aldığı bakanlığa bağlı 14 müze bulunuyor. İstanbul’u, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 10 müze ile Antalya, İzmir ve Konya takip ediyor. Bakanlığın verilerine göre, aralarında Artvin ve Karabük’ün de olduğu toplam 10 ilde bakanlığa bağlı müze bulunmuyor.

İktidarın müzeciliğe bakışının, “Sergilenen iki üç parça çanak-çömlek” anlayışından öteye gitmediği söyleyen CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi ya depolarda çürüyor ya da kaçak kazılarda talan ediliyor” dedi. Müzelerin bir coğrafyanın kültürel ve siyasal tarihine ışık tuttuğunu belirten İlgezdi, “Bugün binlerce yıllık toplumsal hafızanın silindiğine şahit oluyoruz. Ayrılmayan ödenekler, yanlış istihdam politikası tarihi, kültürel mirası ve geleceğimizi tehdit ediyor” diye konuştu. İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti: “Halkı bilinçlendirerek toplumun kültür düzeyini yükseltmek yerine kültür eserlerinden bile yandaş sanat oluşturma çabası var. Türkiye’deki müzelerin içinde bulunduğu durum da bu durumu yeterince açıklıyor.”